Vill du vara med och utveckla vården på Skaraborgs Sjukhus?

Uppdaterad:
Publicerad:
Kvinna matar barn i soffan

Vi söker nu ytterligare två personer till patient- och närståenderådet på Skaraborgs Sjukhus. Rådets uppdrag är att bistå sjukhusledningen med ett patient- och närståendeperspektiv och på så sätt bidra till utveckling av vården.

Rådet träffas två till tre gånger per halvår. Vid mötena deltar adjungerade representanter från sjukhusledningen. Tidsåtgången per möte är ca två timmar, och hålls på sen eftermiddag/kvällstid för att lättare möjliggöra deltagande. Sjukhusdirektören avgör vilka ärenden som ska upp på rådets agenda. Det finns också möjlighet för rådet att vid behov lyfta egna ärenden till sjukhusledningen. Inläsningsmaterial skickas till deltagarna inför mötet. Ersättning till deltagarna i rådet utgår ifrån regionens riktlinjer vid arbete med patient- och närståendeinvolvering i förbättringsarbeten. Ersättningen avser mötestid samt tid för inläsning inför mötena.

Vi söker dig som har erfarenhet av att vara patient eller närstående, gärna vid Skaraborgs sjukhus. Du ska ha ett allmänt patient- eller närståendeperspektiv med distans till din unika vårderfarenhet. Vi eftersträvar att rådet ska ha en bred representation och spegla samhällets sammansättning i stort.

Anmäl ditt intresse redan idag, via formulär i 1177. Sista dagen för intresseanmälan är den 18 oktober.

Delaktighet i vården

Enligt Patientlagen ska hälso- och sjukvården så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Detta sker vanligen i utformning och genomförande av patientens egen vård och behandling. Delaktighet för patienter kan dock också finnas inom andra områden i hälso- och sjukvård. Till exempel kan patienter vara utbildare av andra patienter och/eller personal, de kan vara delaktiga i utvecklingsprojekt och i forskning. Ytterligare ett område där delaktighet kan förekomma är inom ledning och styrning av hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Syftet med ett Patient- och närståenderåd är att få patient-/närståendeperspektiv på strategiska ledningsfrågor. Rådet kan bidra med kunskap till förändring genom ökat samskapande och delaktighet. Uppdraget är att verka som rådgivande till sjukhusledningen. Målet är att bidra till utveckling av vården. Sjukhusdirektören avgör vilka frågor som ska beredas i patientrådet.

Patient och närståenderådets uppgift är att ge input på ärenden genom att:
- Bistå med patient- och närståendeperspektiv i sjukhusövergripande ledningsarbete
- Bidra till att patienter och närståendes perspektiv tas i beaktande i strategiska diskussioner.

Läs mer om patient och närståenderådet