Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Coronavirusinfektion (covid-19)

Ett nytt coronavirus uppmärksammades i Wuhanregionen, Kina i slutet av december 2019. Detta coronavirus kan orsaka svår luftvägsinfektion. Sjukdomen kallas för covid -19 och har fått spridning till flera länder.

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 står för coronavirus disease 2019. Folkhälsomyndigheten kommer kontinuerligt att uppdatera hemsidan och relevanta publikationer med det nya namnet för sjukdomen.

Vårdhygieniska rekommendationer

Vårdhygien - Covid-19 - Regional rutin

Checklista för på- och avtagning av skyddsutrustning vid coronavirus

Återanvändning av engångsvisir och skyddsglasögon

Namnlista: Mall för identifiering av andra patienter, närstående och personal som vistas i gemensam lokal samtidigt som patient med misstänkt eller konstaterat coronavirus, covid-19. Version 4, 2020-02-27

Hur ska jag ta på och av andningsskydd?

Instruktionsfilm tillverkad av 3M Health Care. Andningsskydd är engångs och ska sluta tätt runt näsa och mun. Skägg och viss ansiktspiercing medför läckage.  Observera att ring inte får bäras i vårdarbete!

Lathund för Marknadsplatsen

Skyddsutrustning 2020-01-31

Aktuell information (uppdateras kontinuerligt)

Folkhälsomyndigheten Covid-19

Smittskydd västra Götaland

Coronavirusets spridning: Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)

Skyltar

Informationsskylt för att undvika smittspridning i väntrum/mottagning. Informationen vänder sig till personer/besökare med misstänkt coronavirus och som söker vård på vårdcentral/mottagning.

Informationsskylt corovavirus eller annan smittsam sjukdom

Informationsskylt coronavirus (covid -19) Vårdcentral.

Informationsskylt coronavirus (covid-2019) Mottagning

Informationsskylt Hostetikett

Informationsfilmer

Film från WHO: Novel Coronavirus, covid-19

Biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, Gunilla Ockborn, förklarar: Det viktigaste just nu angående covid-19

 

 


Senast uppdaterad: 2020-03-25 13:57