Kommunikation och bemötande

Här hittar du tips för hur du kan möta elever med olika förutsättningar. Vi människor har olika sociala förmågor och olika sätt att ta emot och bearbeta information. Det är viktigt att alla ska få ett gott bemötande utifrån de egna förutsättningarna. Nedan hittar du guider som kulturskolan Göteborg har tagit fram samt länkar till användbara verktyg för kommunikationen med elever.

En guide för tillgänglighet och bemötande

Kulturskolan i Göteborgs stad spelade i samband med Kulturskolepedagogdagen 2021 in denna film om guiden för tillgänglighet och bemötande. Den är till för att alla som arbetar inom kulturskolan ska kunna göra verksamheten mer inkluderande för alla deltagare.

Här hittar du guiden som PDF

Förberedelsematerial

Ett förberedelsematerial är till för elever som har behov av att förbereda sig på att gå till kulturskolan. Möjligheten att förbereda sig kan vara avgörande för lektionen. I materialet finns korta texter och bilder på entrén, lokalen där man ska vara, hur det ser ut utanför toaletten, var man fikar och så vidare.

Här är exempel på förberedelsematerialet som olika verksamheter har tagit fram:

Göteborgs kulturskolas förberedelseguide

Språngs förberedelsematerial

Kommunicera på olika sätt

Det är bra att tänka igenom hur man informerar om sina lektioner och hur man ger instruktioner. Vi människor är olika mottagliga, vissa vill veta allt från början till slut, andra kan bara ta emot en instruktion åt gången.

För att möta dessa olika stilar är det bra att kunna ge instruktionerna på olika sätt: Man berättar vad man ska göra, sedan visar man det. Det är viktigt att kunna ha möjlighet att fråga flera gånger eller att se instruktionen i bildstöd, i tecken eller som en kort text. 

Bildstöd

Verktyget Bildstöd är enkelt och gratis att använda.
På Västra Götalandsregionens webbresurs Bildstod.se kan du se hur man gör egna bildstöd och återanvända bildstöd som andra har gjort. Här finns många olika bildstöd för olika aktiviteter och flera tusen bilder.

TAKK

Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation(TAKK) är en metod att stödja kommunikation. TAKK är inte detsamma som svenska teckenspråket, men bygger på dess tecken.

Läs mer om TAKK på Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) hemsida.