Aktivistdiplom sätter fokus på miljön

Johanna Juvonen, Tuula Rönkä,och Liisa Uimonen står med varsitt plakat. samtliga plakat har budskap på engelska som handlar om att biblioteket måste agera för klimatet. De tre kvinnorna är alla i 30-35-årsåldern och de står i en trappa i en lokal med grå väggar och grå rader med sittplatser.
Johanna Juvonen, Tuula Rönkä och Liisa Uimonen, bibliotekarier på Helsingfors stadsbibliotek.
Fotograf: City of Helsinki

Med tio utmaningar och förslag på aktiviteter sätter aktivistdiplomet fokus på vad biblioteken i Helsingfors kan göra för att uppmuntra människor till klimataktivism.

- Tanken är att aktivistdiplomet ska fungera som inspiration och ett verktyg för biblioteken i deras arbete med att främja miljökunnighet och ett aktivt medborgarskap, säger Johanna Juvonen, bibliotekarie på Helsingfors stadsbibliotek.

Från bibliotekarie till aktivist

På Helsingfors stads hemsida kan man läsa att staden var först i Europa med att förbinda sig till FNs mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Globalt sett säger de sig just nu vara på tämligen bra nivå när det gäller hållbar utveckling, och stadens mål är att vara koldioxidneutrala före 2030.

- Målet 2030 är koncensus i Helsingfors, och med det som stöd och eftersom folkbibliotekslagen säger att vi ska främja ett aktivt medborgarskap, vill vi hjälpa till och vara aktiva i frågan, säger Johanna.

Som en fortsättning och en utveckling på bibliotekens pågående läsklubbar och klimatläsecirklar arrangerade biblioteken i Helsingfors under våren 2023 kampanjen Från bibliotekarie till klimataktivist. Kampanjen ville uppmuntra människor till klimataktivism och tillsammans med kollegorna Tuula Rönkä och Liisa Uimonen kom Johanna på idén med ett tiopunktsdiplom.

- Diplomet har fokus på den sociala aspekten som hur man kan göra personliga val, men också om hur man kan skala upp och göra det synligt för andra, säger Johanna och berättar om aktiviteter som workshops på biblioteket med tillverkning av protestbanderoller inför en miljödemonstration, om pop-up-bibliotek med litteratur kring miljöfrågor framför parlamentsbyggnaden och intervjuer med riksdagsledamöter som sänds på Instagram.

- Under utmanande tider kan bibliotek vara en trygg miljö att ha en kunskapsbaserad samhällsdebatt på, och det finns också exempel på saker som är lätta att organisera. Som till exempel författare- och expertbesök, utflykter till närliggande natur och debatter kring detaljplanering i stadsmiljön.

Aktivistdiplomet är nu, 2025, integrerat i Helsingfors stadsbiblioteks miljöprogram för de kommande åren och ett etablerat verktyg för alla bibliotek i huvudstadsregionen.

- Alla bibliotek antas arrangera en aktivitet eller ett evenemang som är knutna till aktivistdiplomet och som engagerar lokalbefolkningen i frågan, säger Johanna.

Varför använder ni ordet aktivist?

- Det var en risk vi tog, men en risk vi ville ta. Vi ville sänka tröskeln och visa att man kan vara en aktiv medborgare och en miljöaktivist även om man kanske inte har modet att sitta på gatan och eventuellt bli hämtad av polisen. Och det har inte varit några problem alls.

 

Text: Helén Andersson

Läs om klimatkampanjen Vecka17 på svenska bibliotek här

Läs om det nybildade Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat här

Läs om hur avdelningen Sagohult ska locka barnfamiljer till biblioteket i Mellerud här

Läs om hur Helsingborg involverar invånarna i öppnandet av nya områdesbibliotek här

 

 

Fakta

Aktivistdiplomet med tio utmaningar lanserades i februari 2023.

I februari 2024 lanserades också Aktivistdiplomet Junior med sex utmaningar för barn, skolor och familjer. Länk till Aktivistdiplomen: Från bibliotek till aktivist 

Liisa Uimonen och Johanna Juvonen befinner sig utomhus på en stor stentrappa till en stor byggnad. Liisa sitter och bläddrar i böcker medan Johanna står med ett plakat och håller en knuten näve i luften.
Liisa Uimonen och Johanna Juvonen, bibliotekarier på Helsingfors stadsbibliotek.
Fotograf: Tuula Rönkä