Tidningen T(UNG)T ger röst åt unga i Borås

Alvina Birgersson, Fahmo Mohamed och Hannah Evensen är alla i 20-årsåldern. Alvina och Hannah står på varsin sida om Fahmo och de håller varandra om ryggen. De ler mot kameran, i bakgrunden syns ett färgglatt konstverk på en vägg, en soffa och en trappa.
Alvina Birgersson, Fahmo Mohamed och Hannah Evensen, redaktionen för ungdomsmagasinet T(UNG)T.
Fotograf: Annsofie Andersson

Under arbetet med ett demokratiprojekt föddes idén att ta hjälp av unga för att kunna nå unga. Resultatet blev ungdomsmagasinet T(UNG)T – en tidning där unga Boråsare kan få skriva sina tankar och funderingar och göra sina röster hörda. "Jag känner att det är ett ”statement” att våra ord finns i tryck", säger Hannah Evensen, en av tre i redaktionen.

Mellan åren 2022-2023 pågick ett demokratiprojekt där Biblioteken i Borås var en av parterna. När projektet led mot sitt slut fanns det lite pengar över och Maria Nordin, projektledare på Biblioteken i Borås, hade blivit inspirerad.

- I projektet anordnades ett valevent för unga på Norrby, då var Fahmo där och ställde en massa smarta frågor. Vi upptäckte att vi når den unga målgruppen om vi tar hjälp av dem själva, berättar hon.

Fahmo Mohamed kontaktades och fick frågan vad hon skulle vilja hitta på om hon själv fick välja. Hon hade tidigare jobbat som ung reporter, men hade känt sig låst till en viss mall.

- Jag sa att jag ville göra ett magasin där vi kan få skriva med fria tyglar, säger hon.

Tidlöst innehåll som berör

Hanna Evensen och Alvina Birgersson tillfrågades och blev snart en del av redaktionen och det första numret av T(UNG)T kom ut i november 2023. Tidningen skickades sedan ut till skolbibliotek, närbibliotek och gymnasiebibliotek i Borås och alla biblioteken i Sjuhärad. Maria Nordin beskriver första numret som en succé.

- Ofta går projekt i graven efter projekttiden, men vi hade ångan uppe och kunde stötta en fortsättning med egna pengar. Nästa nummer kom ut i november 2024.

De tre redaktionsmedlemmarna skriver, tar bilder och bestämmer all layout och design.  T(UNG)T är fylld med tidlösa texter om identitet, prestationskrav och åldersnoja, men även dikter och spellistor. Innehållet är tänkt att hålla länge och berör ämnen som inte enbart unga kan känna igen sig i.

- Det är en mänsklig tidning som handlar mycket om övergången mellan barn och vuxen och det har ju alla upplevt, säger Hannah Evensen.

Maria Nordin är i medelåldern, har långt blont, rakt hår och bär glasögon. Hon är klädd i en lila blus och bakom henne skymtar en entré med texten STADSBIBLIOTEK.
Maria Nordin, projektledare på Biblioteken i Borås.

Tryckt tidning ett önskemål

Att det skulle vara en tryckt tidning och inte en digital plattform var ett uttryckligt önskemål. I en värld där allt färre delar ut gratis tidningar går Biblioteken i Borås mot strömmen, något som uppskattas av besökarna säger Maria Nordin.

- När man har allt i telefonen och datorn flyter det ihop. Vår generation har inte heller skapat den här digitala världen och vi har en förkärlek för analoga saker, konstaterar Alvina Birgersson.

- Det är verkligen en stor skillnad mot att skriva en text och lägga upp det på en pdf-fil - det här blir på riktigt, säger Hannah Evensen.

Från bibliotekets sida ligger utgifterna framför allt på tryckkostnaden, sedan får redaktionsmedlemmarna även arvoden. Alla tre redaktionsmedlemmarna har andra heltidssysselsättningar, Fahmo pluggar medan Alvina och Hannah jobbar och tiden kan vara knapp. Projektledaren Maria Nordin säger att hon då och då försynt får påminna om att det finns en deadline säger hon med ett skratt.

- Det har varit väldigt kul och lärorikt att jobba med T(UNG)T. Att vara ung och få ett jobb där man får betalt, stöd och fria tyglar, det är väldigt värdefullt. Jag känner att jag har växt som person med projektet, säger Fahmo Mohamed.

Projektet visar vilja att lyfta unga

Det tredje numret av T(UNG)T kommer ut i höst och Maria Nordin ser gärna en fortsättning. För bibliotekets del är T(UNG)T ett sätt att nå unga mellan 15-25 år och förhoppningen är att det ska komma nya skribenter efter hand som vill driva magasinet vidare.

Huvudsyftet med T(UNG)T är att ge unga människor en röst och frågan är om unga upplever att de har möjlighet att komma till tals. Alvina Birgersson tycker att det är lätt att uttrycka sig på sociala medier, men det kan drunkna i allt brus.

- Ibland känns det som att debatter om unga förs av vuxna i tv-program och nyhetsinslag. Det är inte jätteofta som unga själva är med och pratar, tycker hon.

- Sådana här projekt visar på en vilja att lyfta unga. Någonstans ligger det också lika mycket på oss unga att vilja göra någonting, som det gör på de äldre som har makten att ge oss möjligheten, säger Hannah Evensen.

 

Text och bild: Annsofie Andersson

Läs om hur bibliotekarien Mikhe Björk arbetar med att synliggöra hbtqi på biblioteken i Borås

Läs om hur biblioteken i Helsingfors använder diplom för att sätta fokus på miljön här

Läs Mitt biblioteksminne med Daniel Norberg här

Fakta

Ungdomsmagasinet T(UNG)T har hittills kommit ut med två nummer, ett tredje kommer under hösten 2025. Tidningen är sprungen ur projektet Lokal demokrati i en digital värld som pågick 2022-2023. Magasinet vänder sig främst till unga mellan 15-25 år och unga i Borås är välkomna att själva bidra med innehåll.  Biblioteken i Borås finansierar och stöttar med grafisk formgivning och tryck och T(UNG)T delas ut gratis på alla bibliotek i Borås stad. Ansvarig utgivare är kulturchef Ida Burén.

Projektet Lokal demokrati i en digital värld var ett samarbete mellan Borås tidning, Falköpings tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg och Södertörns högskola och Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Syftet var att se om bibliotek och lokal media kunde öka intresset för bland annat nyhetsförmedling, opinionsbildning och att stärka medie- och informationskunnigheten.

Två nummer av ungdomsmagasinet T(UNG)T ligger på ett bord. Bilden är tagen uppifrån. Framsidorna på tidningarna är fyllda med bilder, som ett kollage.