Stöd i tillgänglighetsarbetet

När vi arrangerar kulturevenemang eller utvecklar kulturverksamheter behöver vi tänka på att människor har olika förutsättningar. 

Ibland kan arbetet med ökad tillgänglighet kännas svårt och frågorna kan vara många. Men det behöver inte vara svårt, stort eller dyrt. Små förändringar i verksamheten, miljön eller i bemötandet kan göra stor skillnad för besökare och kulturutövare med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning.

Ta gärna kontakt med oss

Du kan få stöd av oss om du vill komma igång eller utveckla arbetet med tillgänglighet i din kulturverksamhet. Vi arbetar för allas rätt att ta del av, delta i och utöva kultur.

Tillgänglighetskonsulenterna är en resurs för kulturavdelningar, kulturarrangörer, bibliotek, kulturhus, kulturskolor, organisationer, kulturföreningar och kulturutövare i Västra Götalands kommuner.
Våra insatser ser olika ut, allt ifrån några samtal och timmar till samarbeten som kan sträcka sig över längre tid. Vi kan komma till er, ses på webbmöte eller på Regionens hus i Göteborg.

Våra kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida. 

Detta kan vi hjälpa till med:

Inspirationssamtal

Kontakta någon av oss konsulenter om du har stora eller små frågor kring kultur och tillgänglighet. Med oss kan du bolla dina tankar och funderingar kring tillgänglighet i din verksamhet. Vi lyssnar, peppar och ger råd. Du kan kontakta oss via telefon eller mejl.

Exempel på frågor vi ofta får är vilka formuleringar man kan använda, hur man kan göra för att texta sina filmer, eller hur man generellt kan öka tillgängligheten i sin verksamhet. Vid frågor som är mer omfattande erbjuder vi kostnadsfria konsultationer.

Våra kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida. 

Konsultation och processtöd

Kontakta oss om ni behöver stöd i en process. Vi lägger upp arbetet tillsammans med er, går genom behov, tipsar om verktyg och metoder och planerar fortsatt samarbete. Här är några exempel på frågor från verksamheter: 

  • Hur kan vi arbeta för att göra vår festival/kulturevenemang så tillgängligt som möjligt? 
  • Vårt bibliotek ska byggas om, ateljén, samlingssalen, caféet, konsertlokalen. Vad behöver vi tänka på?  
  • Vi ska skriva en handlingsplan för tillgänglighet i vår organisation. Hur gör vi? 

Våra kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida. 

Föreläsningar och workshops

Hos oss kan du få stöd i planeringen av fortbildningar kring tillgänglighet när det gäller innehåll, upplägg, och förslag på föreläsare. Vi erbjuder även egna kostnadsfria fortbildningar kring tillgänglighet. Här nedanför finns några exempel.

Kultur för alla - boka en digital fortbildning

Boka en kostnadsfri digital föreläsning och workshop om hur man kan öka tillgängligheten i just er verksamhet och nå fler. Vi erbjuder denna fortbildning där vi går igenom vilka behov besökarna, deltagarna och utövarna kan ha. Vi håller fortbildningen digitalt via Teams. Tidsåtgången är ungefär två timmar. Välkommen att boka!

Boka en fortbildning i verbalisering

Vi erbjuder fortbildning och handledning i verbalisering. Verbalisering är ett sätt att göra sitt filmade material tillgängligt för personer med nedsatt syn, och är en gren av syntolkning och används framför allt i föreläsningar, informations- och inspirationsfilmer. Välkommen att läsa mer här.

Från styrdokument till skaparglädje - ett fortbildningsmaterial

Det här fortbildningsmaterialet är fritt att använda för alla och utgår ifrån en enkel reflektionsmodell, som fokuserar på hur vi kan väcka skaparglädje hos elever och deltagare. Modellen kan användas som hjälp för pedagoger att lägga upp en tillgänglig skapande verksamhet. Välkommen att läsa mer här.

Christina "Tina" Weidelt

Konsulent

Telefonnummer

Ing-Marie "Ninni" Eriksson

Konsulent

Telefonnummer