Kultursommar

Västra Götaland är den ultimata destinationen för kulturälskare i sommar. Utforska den pulserande kulturscenen och upptäck allt från museer, konstgallerier, jubileumsfester, musikfestivaler, teatrar, pilgrimsleder, världsarv och historiska sevärdheter. Kultur är nyckeln till utveckling av människors livspotential så missa inte chansen att uppleva en sommar full av kulturella höjdpunkter och låt sommaren gå till historien.

VÅRA MUSEER OCH BESÖKSMÅL

Lödöse museum

En spännande mötesplats om Göteborgs medeltida föregångare Lödöse. I samlingarna finns medeltida föremål från platsen Lödöse, arkeologiska föremål från området kring Lödöse och kulturhistoriska föremål från Lödöse/Götaälvdalen.

Forsviks bruk

Upplevelser, aktiviteter och kunskap i en unik, industrihistorisk bruksmiljö med bland annat smedja, gjuteri och kvarn. Här finns ett bibliotek främst med litteratur om byggnadsvård, teknik och teknikhistoria.

Vitlycke museum

Ett kunskaps- och upplevelsecentrum för de unika hällristningarna i Tanums världsarv.

Göteborgs naturhistoriska museum

En inspirerande helhetsupplevelse om djur och natur. I museets stora samlingar finns 10 miljoner djur, 18 000 skelett och skelettdelar från ryggradsdjur, 18 000 geologiska objekt och mer än 25 000 foton från expeditioner, forskningsresor, med mera.

Slöjd & Byggnadsvård

Inspiration, kunskap och gratis rådgivning om slöjd och byggnadsvård. Ett av landets största specialbibliotek för byggnadsvård och slöjd. Här hittar du äldre byggnadsteknik, arkitekturhistoria, trädgårdshistoria, ekobygg, material, slöjd och hantverk.

Vänersborgs museum

Spännande berättelser i en autentisk miljö om 1800-talets syn på natur och kultur. Dessutom omfattande konst- och kulturhistoriska samlingar från Europa, Nordafrika och Mellanöstern och dels naturaliesamlingar från såväl Sverige som södra Afrika.

SAKER ATT GÖRA

Guide framför vitlyckehällen.
Fotograf: Jonas Ingman

Dagliga guidningar 17/6–1/9

Vill du veta mer om hällristningar kan du följa med en av Vitlycke museums guider till den största och mest berömda hällristningen. Guiden berättar om dessa 3000-åriga bilder som är så världsunika att de finns med på Unesco:s världsarvslista. Guidningen är 30 minuter.

Ett föremål i brons med spiraler

Bronsskatten från Alingsås

I början av april 2021 hittades några bronsföremål av en orienterare i skogarna runt Alingsås. Det visade sig vara det största depåfyndet från bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige. Nu kan du beskåda den med egna ögon, i vår nya utställning Labbet.

Händer gräver i marken med en skärslev

Labbet

I vår nya utställning Labbet får du veta mer om några av de källor och metoder som används för att få fram information om det förflutna. Här får du möta allt från bronsålderns skatter till parasiter och spolmaskar - allt i jakten på forntidens hemligheter.

För dig med läslust

bild på bok och kaffekopp

Bokdagar i Dalsland

Det våras för bokdagar i Dalsland igen. Se alla spännande saker som sker under sommaren.

En person ligger och slappar på en äng och blir biten i benet av en kanin

Sommarlovsläsning

Är du mellan 8-12 år och tycker om, eller vill läsa mer. Upptäck Sommarboken med temat Bland hjältar och väsen - på ett bibliotek nära dig.

PLATSER ATT UPPTÄCKA OCH LEDER ATT VANDRA

stengrav på en äng med vid utsikt

Platser att upptäcka

Västra Götaland är fyllt med platser att upptäcka - om och om igen. Här är ett urval av de smultronställen som finns runt hörnet.

100 mil av pilgrimsleder i Västra Götaland

I Västra Götaland finns det omkring 100 mil av pilgrimsleder som korsar de vackra landskapen. Eller ska vi säga – 100 mil av inre och yttre resor? Men vem är pilgrim, och var ska man börja?

Bild över Götaplatsen i Göteborg i stil med koloristerna

Upptäck 100-åringarna i Göteborg

1923 firade Göteborg sitt 300-årsjubileum och staden berikades med verksamheter som har gjort staden vackrare, klokare, roligare och mer dynamisk ända sedan dess. Nu fyller de 100 år och det ska firas.