100 mil av pilgrimsleder i Västra Götaland
I Västra Götaland finns det omkring 100 mil av pilgrimsleder som korsar de vackra landskapen. Eller ska vi säga – 100 mil av inre och yttre resor? Men vem är pilgrim, och var ska man börja?
Att vandra som pilgrim är en global företeelse och vanligt inom världens stora religioner. På senare år har också intresset för att pilgrimsvandra ökat i Sverige. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Är vi kanske trötta på att fylla tillvaron med skärmtid, melodifestivaler och matlagningsprogram? Men vi tar det från början …
Vem är pilgrim?
Ordet pilgrim har sitt ursprung i latinets peregrinus, som egentligen betyder främling. Men ordet har kommit att beteckna den som vandrar till en helig ort. På medeltiden ingick det i den religiösa människans liv att vallfärda någon gång i livet. Kvinnor, män, barn, gamla och unga ur alla samhällsklasser gav sig ut på vandring.
Samma sak gäller idag – alla typer av människor pilgrimsvandrar. Människor från hela världen och från alla samhällsklasser. Religiöst eller historiskt intresserade, kristna eller ateister. Sjuka, gamla och människor med olika funktionshinder. Från nybörjare till erfarna vandrare. En arketypisk pilgrim känns ofta igen på sina klassiska attribut; ränsel, hatt, vandringsstav och kors.
Lödöse – ett nav för pilgrimsleder i Västsverige
På medeltiden var Lödöse en av Sveriges största städer och en knutpunkt för många pilgrimer. Med en arkeologisk skatt av pilgrimsmärken och spännande helgonberättelser kan pilgrimernas liv levandegöras – men också ställa frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin?
Från Lödöse till Skara – med en tagg från Kristi törnekrona!
I början av 1300-talet mottog biskop Brynolf en religiös relik utan motstycke – en tagg från Kristi törnekrona! Man vandrade sedan med törntaggen i procession från Lödöse till Skara domkyrka. Taggen lär dessvärre ha försvunnit under reformationen. Eller, kan det vara så att den faktiskt finns kvar? Den heliga reliken mottogs just i Lödöse, i egenskap av Sveriges enda hamnstad i väst.
Med en ny informationsplats och sitt digra utbud av pilgrimsmärken i samlingarna har Lödöse återigen blivit ett nav för pilgrimsvandrare i Västra Götaland, lederna som korsar Lödöse från Göteborg i söder leder upp till Nidaros i norr, eller österut mot Skara.
På med kängorna!
2016-2019 hade Västarvet, sedermera Förvaltningen för kulturutveckling, numera Kulturförvaltningen, uppdraget att driva utvecklingen av pilgrimslederna i Västra Götaland och samordna de föreningar och nätverk som på olika sätt underhåller vägarna. Många av de igenvuxna lederna har väckts till liv och vår tids pilgrimer har börjat befolka vägarna – hack i häl på historien!
Så nu finns det helt enkelt ingen ursäkt längre. På med vandringskängorna. En fot framför den andra, steg för steg. Nu börjar vandringen!
Pilgrim² - En förhöjd upplevelse
Pilgrimsleder i Götaälvdalen
Vill du veta mer om de pilgrimsleder som korsar Lödöse - eller själv ge dig ut att vandra? Här finns information om servärdheter, historia och kartor som berättar det mesta du behöver veta om lederna som nu är färdigmärkta och klara för vandring.
Skepplanda–Lödöse
Lödöse–Hållanda
Lödöse–Lilla Edet
Pilgrimsleder i Skaraborg
I Skaraborg finns flera pilgrimsleder och dessutom ett pilgrimscentrum i Varnhem.
Pilgrimsleden Hjo–Kungslena
Falköping–Hornborgasjön–Varnhem
Pilgrimsleden i Dalsland
Pilgrimsleden i Dalsland är en varierad och naturskön vandringsled. Leden är nu över 10 mil lång och tar dig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Längs med vandringsleden norra del finns fina lägerplatser med vindskydd och eldstäder samt möjligheter till boende.
Klicka här för att komma till pilgrimsleden i Dalsland.
Andra leder som vi arbetar med i regionen
Läs mer om vårt arbete med Pilgrimsleder
Klicka här för att läsa mer om Västra Götalandsregionens arbete för att utveckla regionens vandrings- och pilgrimsleder och stärka besöksnäringen.