Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

HPV-vaccination

HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vaccination av pojkar ingår i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020 och det är pojkar födda 2009 och senare som omfattas av programmet.

Det 4-valenta HPV-vaccinet (Gardasil) ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor 18 till och med 26 års ålder, men finns för närvarande endast i 10-pack. Äldre kvinnor, pojkar födda före 2009 och män får själva bekosta vaccinationen. Det 9-valenta HPV-vaccinet (Gardasil 9) ingår inte i högkostnadsskyddet. Vaccinering av kvinnor 18 år eller äldre samt av pojkar födda före 2009 och män, kan ske vid någon av Västra Götalandsregionens vårdcentraler, avgift enligt vaccinprislista.

Gardasil 9 är upphandlat inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Avtalspriset erhålls endast vid beställningar direkt från leverantören (MSD) av behöriga enheter. Behöriga enheter är skolor som beställer till barnvaccinationsprogrammet. Beata Angelbjörk, Kunskapsstöd för läkemedel och hjälpmedel i VGR, ger behörighet för skolan att beställa.

Mer information om vaccination mot HPV hittar du här:

Folkhälsomyndighetens information om vaccin mot HPV

Folkhälsomyndighetens vägledning för vaccination enlig föreskrifter och rekommendationer

Senast uppdaterad: 2020-09-04 09:47