Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tuberkulosvaccination

På denna sida finns olika dokument om insatser för prevention kring tuberkulos.

 

Ändrade rekommendationer för BCG-vaccination 2019-07-01
I samband med att screening av nyfödda för svår kombinerad immunbrist införs i juli 2019, ändrar Folkhälsomyndigheten rekommendationer om vaccination mot tuberkulos. Ändringarna gäller ännu endast den tidiga BCG-vaccinationen som hittills har rekommenderats vissa barn under nyföddhetsperioden på BB. Denna vaccination rekommenderas att ges vid sex veckors ålder, då svar från screeningen för medfödd immunbrist hunnit komma.

Tidpunkten för BCG-vaccination vid sex månaders ålder, som gäller för de flesta barn som hör till riskgrupp för tuberkulos är ännu oförändrad. Under hösten 2019 kommer Folkhälsomyndighetens publikation "Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos" att revideras. Då kommer även tidpunkten för BCG-vaccination för samtliga barn med riskgruppstillhörighet för tuberkulos att utredas.

Riktlinjer för vaccination med BCG uppdaterat 2019-07-08 

Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos – hälsokontroll, smittspårning, behandling av latent infektion och vaccination (Folkhälsomyndigheten 2017) 

Senast uppdaterad: 2019-09-23 16:42