Smittskydd i förskolan (Hyfs)

2024-08-14: Information om Hygienveckan, kommande utbildningar, dokument, med mera

Samma information skickas även ut via e-post till kommunala och privata förskolor som lämnat sin e-post till oss. 

Hygienveckan

Den nordiska kampanjen Hygienveckan är årligen vecka 38. Uppmärksamma gärna veckan på er förskola. Vi hoppas och tror att en glad och lite festlig inramning på hygienveckan kan bidra till att både ni pedagoger och barn känner er motiverade att fortsätta med det viktiga hygienarbetet. Hitta mer inspiration under rubriken Information om Hygienveckan 

Utbildningar

Den 17 september erbjuds ett nytt tillfälle av den digitala utbildningen ”Hygienrutiner i förskolan”. Den riktar sig till personal inom kommunal och fristående förskoleverksamhet.
Syftet är att ge kunskap om hygienrutiner för att minska smittspridning i förskolan. Ytterligare information om denna och kommande utbildningar finns under sidan Utbildningar. 

Frisk i förskolan

Tips att använda dokumentet ”Frisk i förskolan” i dialogen med vårdnadshavare. Dokumentet beskriver vad vårdnadshavare kan göra för att hjälpa till att hindra spridning av infektioner i förskolemiljön.

Påminnelse om att Folkhälsomyndighetens vägledning Smitta i förskolan är uppdaterad.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns vägledningen och informationsmaterial i form av affischer och filmer.


Utbildningar

Hygienrutiner i förskola, digital utbildning 2024-09-17

Informationsmaterial

På denna sida finns informations- och utbildningsmaterial som förskolan kan använda i sin verksamhet.

Närområdesansvar

På denna sida finns information om närområdesansvar och vilken förskola vårdcentralen har närområdesansvar för.

Folkhälsomyndighetens vägledning Smitta i förskolan

Syftet med vägledningen är att minska risken för smittspridning, främja såväl barnens som personalens hälsa och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt. Smitta i förskolan ger också en vägledning om när barn bör stanna hem från förskolan, åtgärder för att upptäcka och hantera utbrott samt exempel på sätt att arbeta med hygienrutiner, systematiskt arbete för att förebygga smittspridning och samverkan. Den tar även upp exempel på pedagogiskt material om hygien för att involvera barnen.

Den primära målgruppen för vägledningen är huvudmän och personal i förskolan och ska vara ett stöd i arbetet för en friskare förskola.

Läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om vägledningen.

Länk till vägledningen Smitta i förskolan


Kontakt

Ring till 010-441 24 00 så lotsas ni vidare till rätt smittskyddssjuksköterska som sitter på något av våra fyra kontor: 

Göteborg:
Göteborg, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille, Öckerö.

Borås: Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Vårgårda. 

Skaraborg: Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara. 

Uddevalla: Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål.

 

Historik

Projektet ”Hyfs - hygiensjuksköterska i förskolan” startade i Göteborg 2006 och utvidgades 2009 till hela Västra Götaland. Det var ett samarbete mellan Smittskydd Västra Götaland, barnhälsovården och kommunerna i Västra Götaland. Syftet var att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och på så sätt minska antalet infektionssjukdomar bland barnen.

Under hösten 2022 bytte Hyfs namn till ”Smittskydd i förskolan”. Namnbytet gjordes för att tydliggöra att smittskyddsarbete i förskolemiljö är en prioriterad del av Smittskyddets ordinarie verksamhet. Läs mer i det informationsbrev som skickades ut till förskolor, förskolechefer, hygienombud, barnhälsovården och andra kontaktpersoner i samband med namn- och verksamhetsförändringen.

IFAUs rapport "Sjukfrånvaro bland förskolebarn – lärdomar från en satsning på förbättrad hygien" om Hyfs arbete går att läsa på denna sida.