Utbildningar

Utbildningar, seminarier och konferenser som Smittskydd Västra Götaland erbjuder.

Utbildning om harpest (tularemi)

Smittskydd Västra Götaland bjuder in till digital utbildning om harpest (Tularemi).
Under 2024 ökade antal fall i Västra Götaland och smitta finns på många platser i regionen. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om sjukdomen.
 

Målgrupp: vårdpersonal inom primärvård, infektionskliniker, barnkliniker, öron-näsa-hals-kliniker och medicinkliniker i Västra Götaland.  

Innehåll: epidemiologi, symtom och behandling, fallbeskrivningar samt vad en smittskyddsanmälan bör innehålla. 

Föreläsare: smittskyddsläkare, smittskyddsjuksköterskor och infektionsläkare. 

Samma utbildning ges vid två tillfällen. Ingen anmälan krävs. 

2025-08-27 kl. 15.30-16.15 

Anslut till mötet nu 

2025-09-03 kl. 15.30-16.15 

Anslut till mötet nu 


Smittskydd i förskolan - utbildningar till förskolepersonal

Smittskydd Västra Götaland erbjuder digitala utbildningar som riktar sig till personal inom förskolan, både kommunala och fristående verksamheter. Utbildningarna är återkommande och kostnadsfria.  
Vi uppdaterar sidan med teamslänkar när utbildningstillfällena närmar sig.  
 
Hygienrutiner i förskolan 
Utbildningen riktar sig till personal som arbetar inom förskoleverksamhet. Syftet är att ge kunskap om grundläggande hygienrutiner i det dagliga förebyggande arbetet för att minska smittspridning i förskolan.Utbildningens längd: 30 minuter. 

2025-09-18 klockan 13.30-14.00. Ingen anmälan krävs. 

Anslut till mötet nu

Frisk i förskolan 
Utbildningen riktar sig till förskolepersonal som möter vårdnadshavare. Syftet är att ge stöd åt personalen i dialogen med vårdnadshavare om vad som gäller på förskolan vid sjukdom och smitta hos barn. Utbildningen avslutas med en kort frågestund. Längd 30 minuter inklusive frågestund.  

Nästa utbildningstillfälle: 2025-09-19 

Magsjuka i förskolan
Utbildningen riktar sig till personal på förskolan som vill lära sig mer om vilka åtgärder som behöver vara på plats och sättas in när en eller flera personer drabbats av magsjuka i förskolan. Innehåller en kort genomgång av hygienrutiner, städrutiner samt andra åtgärder för att stoppa smittspridning av magsjuka. Längd 30 minuter.

Nästa utbildningstillfälle: Hösten 2025  

 

Rektorsutbildningar: 
Utbildningen riktar sig till rektorer och ger en kort introduktion till vilka lagar och riktlinjer som styr arbetet med att förebygga och hantera smitta i förskolan. Utbildningen ger också kunskap i hur smittspridning bland de som vistas på förskolan kan minskas i det dagliga arbetet. Längd 30 minuter. 

Nästa utbildningstillfälle: Hösten 2025 

 

Sjukdomsutbrott i förskolan – att upptäcka och hantera sjukdomsutbrott i förskolemiljö.

Utbildningen riktar sig till rektorer i förskolan.
Utbildningens syfte är att ge rektorer kunskap, vägledning och praktiska verktyg (råd) för att tidigt upptäcka och agera vid sjukdomsutbrott. Längd 30 minuter. 

Ingen anmälan krävs. 

Datum: 28 okt klockan 14:00 - 14.30. Teamslänk kommer efter sommaren. 


Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa är föreläsningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som riktar sig till medarbetare inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.
De allra flesta som arbetar inom hälso- och sjukvården har inte fått med sig kunskaper om sexuell hälsa i sin utbildning. Forum sexuell hälsa ger dig som medarbetare chansen att utveckla dina kunskaper och kompetenser inom området.

Föreläsningarna är alltid kostnadsfria och arrangeras löpande några gånger om året på olika teman. Vissa tillfällen kräver speciella förkunskaper, andra kräver inga förkunskaper alls.
Mer information och anmälan hittar du på Kunskapscentrum för sexuell hälsa


Sexuell hälsa i Primärvården – fokus hiv/STI

Denna webbutbildning vänder sig till dig som möter patienter där hiv- och STI-provtagning kan vara aktuellt, till dig som utför provtagningen och till dig som smittspårar.
Utbildningen innehåller riktlinjer, förhållningssätt och arbetsmetoder om hur du kan arbeta med SRHR, med fokus på hiv/STI-provtagning och smittspårning. 
Utbildningen sammanfattar även information om det senaste inom hiv/STI samt hur du kan agera för ett gott och inkluderande bemötande till patienten utifrån ett rättighetsperspektiv. 

Utbildningen sker i samarbete mellan Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) och Smittskydd Västra Götaland 
Läs mer om utbildningen på KSH`s webbsida. 

Webbutbildningen "Sexuell hälsa i Primärvården – fokus hiv/STI" hittar du i Lärportalen. Kommer du inte direkt till utbildningen, sök på "Sexuell hälsa i primärvården" när du har loggat in i Lärportalen.