Kommande utbildningar primärvård

Här kan du läsa information om och anmäla dig till Stramas avgiftsfria utbildningar för primärvård.

Stramas lunchwebbinarier 

Lunchwebbinarierna pågår i cirka 25 minuter. Ingen föranmälan behövs. Vi använder oss av det digitala mötesverktyget Teams. Du har möjlighet att ställa frågor via chatt och muntligt direkt efter webbinariet. Länk för anslutning till respektive webbinarie läggs in på denna sida i god tid före varje utbildningstillfälle.

Utvalda webbinarier kommer att spelas in och läggas upp på Stramas webbsida för att kunna användas vid lokala utbildningsinsatser.

Faryngotonsillit
Läkemedelsverket planerar att publicera uppdaterade behandlingsrekommendationer för faryngotonsillit under april 2024. Vi kommer att redogöra för dessa rekommendationer.

  • Tisdag 7 maj kl 12.30-12.55 digitalt via Teams

Erysipelas
Klinisk bild, diagnostik, differentialdiagnoser och diagnossättning – efterfrågad repetition!

  • Torsdag 29 augusti kl 12.30-12.55 digitalt via Teams

Trygg i triagering och telefon med Strama

Välkommen på Stramas basutbildning för sjuksköterskor i primärvård.
Utifrån falldiskussioner kommer vi att gå igenom vanliga infektioner i primärvården. Hur handläggs dessa infektioner på bästa sätt vid telefonkontakt och vid triagering? Vilka infektioner självläker lika fort utan antibiotika? Vad kan vi ge för råd? När bör patienten undersökas av läkare? Vad finns det för tecken på allvarlig infektion? 

Målgrupp: främst sjuksköterskor inom primärvården och i telefonrådgivningen, men andra intresserade yrkeskategorier är också välkomna. 

Utbildningsdatum 2024

Bli en antibiotikasmart doktor!

Välkommen på Stramas basutbildning för läkare.
Baserat på falldiskussioner kommer vi att gå igenom handläggning av vanliga infektioner i primärvården utifrån aktuella behandlingsrekommendationer. När behövs antibiotika och inte? Vad finns det för tecken på allvarlig infektion? Hur hanterar man patientens och doktorns farhågor och förväntningar vid behandling av infektioner?

Målgrupp: läkare verksamma inom primärvården.

Utbildningsdatum 2024

Strama-uppdatera dig digitalt!

Välkommen att ansluta till Stramas kvällsutbildning för bemanningsläkare inom primärvården! Under utbildningen går vi fallbaserat igenom handläggning av vanliga infektioner i primärvården utifrån aktuella behandlingsrekommendationer. När behövs antibiotika och när gör den inte någon nytta alls? Målet med utbildningen är inte bara att ge ökade kunskaper utan även ökad trygghet samt verktyg för att bedöma och inte minst bemöta infektionspatienter, vilket påtagligt underlättar arbetet på vårdcentralen.

Målgrupp: bemanningsläkare verksamma inom primärvården.

Läs mer här.

Utbildningsdatum 2024

Strama-kontaktläkare på vårdcentral - vad gör jag i praktiken?

Välkommen på Stramas basutbildning för kontaktläkare i primärvård. Vad innebär det att vara kontaktläkare till Strama? Hur kan du som kontaktläkare arbeta för Stramas mål på den egna arbetsplatsen? Hur får du fram antibiotikastatistik och hur tolkar du den? Hur initierar du en reflekterande dialog om antibiotikaförskrivning? Hur får du med dig övrig personal i arbetet? Hur genomför du Stramas självdeklaration? Allt detta och mer därtill tar vi upp under utbildningen, som delvis äger rum som en workshop.

Målgrupp: Stramas nya kontaktläkare inom primärvården. Övriga kontaktläkare som önskar en repetition är självklart också välkomna!

Utbildningsdatum 2024: Utbildningen genomfördes den 2024-03-08.
Utbildningsdatum 2025: Utbildningen kommer att erbjudas under mars månad.

Strama-smart sjuksköterska i primärvård

Välkommen på basutbildning för Strama-sjuksköterskor avseende Strama-arbete i primärvård! Hur kan du som Strama-sjuksköterska på din vårdcentral stötta dina kollegor för att öka kvaliteten och tryggheten i triagering och i telefon avseende infektionspatienter? Hur kan du tillsammans med Stramas kontaktläkare på din vårdcentral arbeta för ökad kunskap och samsyn inom och mellan personalgrupperna när det gäller handläggning av infektionspatienter? Vad finns för informationsmaterial till hjälp i patientsamtalet? I utbildningen ingår även en workshop för erfarenhetsutbyte. Denna utbildning avser arbetssätt på vårdcentral. Som Strama-sjuksköterska kommer du i ett senare skede att få fördjupad utbildning avseende handläggning av infektioner i primärvård.

Målgrupp: Utbildningen riktar sig till dig som har uppdrag som Strama-sjuksköterska på din vårdcentral eller som har specialintresse för Strama-arbete. Du ska ha gått Stramas basutbildning för sjuksköterskor i primärvård Trygg i triagering och telefon med Strama.

Utbildningsdatum 2024

Primärvårdskvalitet med Strama, basutbildning

Välkommen till Stramas basutbildning om infektionsindikatorerna i Primärvårdskvalitet!
Vi kommer att gå igenom hur du navigerar i Primärvårdskvalitet, får förståelse för de olika infektionsindikatorerna och hur resultatet tolkas på såväl vårdcentralsnivå som individuell förskrivarnivå.

Du behöver en dator och tillgång till din vårdcentrals inloggningsuppgifter till Primärvårdskvalitet/MedRave 4.

Målgrupp: Stramas kontaktläkare i primärvård och ansvariga för kvalitetsutveckling inom primärvården som har begränsad erfarenhet av att använda Primärvårdskvalitet.   

Utbildningsdatum 2024

Primärvårdskvalitet med Strama, fortsättning

Välkommen till Stramas fortsättningsutbildning om infektionsindikatorerna i Primärvårdskvalitet!
Du bör ha gått ”Primärvårdskvalitet med Strama, basutbildning” eller ha tidigare erfarenhet av att använda Primärvårdskvalitet. Du behöver en dator och tillgång till din vårdcentrals inloggningsuppgifter till Primärvårdskvalitet/MedRave 4. Fokus ligger på praktiska övningar i att hämta ut och tolka data för din vårdcentral i relation till andras data.

Målgrupp: Stramas kontaktläkare i primärvård och ansvariga för kvalitetsutveckling inom primärvården. Du bör ha gått ”Primärvårdskvalitet med Strama, basutbildning” tidigare.  

Utbildningsdatum 2024

Stramadag för primärvård

Välkommen till årets Stramadag för primärvård i Västra Götaland!

Dagen kommer att innehålla skiftande ämnen och du får ta del av ett flertal nyheter på Stramafronten. Vi hoppas att de uppdaterade nationella rekommendationerna om faryngotonsillit hinner att bli publicerade till dess. Vacciner är en mycket viktig del av Strama-arbetet och Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping ger oss nya perspektiv på ämnet och hur vacciner kan bidra till minskad antibiotikaanvändning.

Att förebygga infektioner är givetvis grundläggande och du får ta del av omarbetade rekommendationer för Smitta i förskolan, exempelvis om när infekterade barn kan vara respektive inte bör vara på förskolan. Aktuellt resistensläge i Sverige och en kortare repetition om resistensmekanismer finns med på agendan liksom senaste nytt om pc-allergi. Som vanligt blir det fallpresentationer med mentometer, denna gång med fokus på CRP. Förlitar vi oss för mycket på CRP? När är det till hjälp och när kan det innebära en risk?

Maria Hess-Wargbaner

Kontaktperson för frågor om utbildningarna

Telefonnummer