Specialistsjuksköterskan Eva Gunnarsson är årets Eldsjäl

Publicerad:

Eva Gunnarsson, specialistsjuksköterskan vid Skaraborgs Sjukhus, är omvittnat empatisk, varm, kunnig, omdömesgill och hängiven. Därför tilldelas hon utmärkelsen Eldsjälspriset 2024 av Nätverket mot gynekologisk cancer.

Enhetschef Ylva Ringhede och specialistsjuksköterskan Eva Gunnarsson med diplomet för årets Eldsjäl 2024. Foto: Peter Johansson/Bild och Media

-Jag är överväldigad, det är nästan lite svårt att ta in. Jag känner mig hedrad och väldigt glad, särskilt eftersom det är patienter som nominerat mig, säger hon.

Hon sitter utanför sin arbetsplats, den onkologiska gynekologimottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Skövde, som hon var med och startade tillsammans med en kollega på 1990-talet. Idag består den av tre sjuksköterskor och två läkare.

Små saker gör stor skillnad

-Jag hade egentligen tänkt att bli barnmorska, men kände sedan att den onkologiska gynekologin var det jag ville arbeta med, säger hon och fortsätter:

- Det ger så mycket att få följa en patient under lång tid och gradvis se förbättringar. Att ibland bara göra små saker som gör stor skillnad. Och så får man så mycket tacksamhet tillbaka av patienterna.

Att vara empatisk och varm i kontakten med svårt sjuka patienter – är det något en person har med sig eller något man lär sig med tiden?

-Det är en kombination av båda, skulle jag vilja säga. Du kanske har en naturlig känsla för att vara ett stöd i en svår situation och med tiden lär du dig också att härbärgera andras känslor.

Nämn något som är viktigt i ditt yrke?

-Ärlighet. Det uppskattas av patienterna.

Vad betyder Eldsjälspriset för dig?

-Mycket. Därför att det också visar det stora värdet i och betydelsen av att vara sjuksköterska, att det är ett viktigt yrke, säger Eva Gunnarsson.

Fin motivering

Årets mottagare av Eldsjälspriset presenterades vid Gyncancerdagen 2024 lördag 20 april. Motiveringen till varför Eva Gunnarsson fick utmärkelsen lyder så här:

”Eva är empatisk, varm, kunnig, omdömesgill, och hängiven, både som person och som specialistsjuksköterska. Hon utför sitt arbete på avdelningen med kunskap, noggrannhet och lyhördhet. Till gagn både gentemot patienter och kollegor. Med sin gedigna erfarenhet känns det som man har en uppslagsbok i Eva. Hon stöttar upp i patientens aktuella livssituation genom att alltid lyssna och ge sina svar baserade på stor kunskap och erfarenhet.”