Lek och lärande på barnens bibliotek LÄS

Med barnavdelningen LÄS har Köpenhamns huvudbibliotek dedikerat tusen kvadratmeter till att stötta barns språkutveckling. Avdelningens utformning bygger på att rörelse och aktiviteter är grundläggande, och i tio aktivitetszoner kopplas barns läsvanor och språkutveckling till aktiviteter och lärande.
I en gammal fabriksbyggnad på livliga Krystalgade i centrala Köpenhamn finns Köpenhamns huvudbibliotek. Det är stadens största offentliga bibliotek på över 6 000 kvadratmeter, och på cykelparkeringen utanför bibliotekets entré är det fullt. Innanför entrén möts du av ett stort öppet rum med bland annat ett café, återlämningsstationer och flera utställningsytor med inspirerande bokutställningar. I rummets bakre fond finns en rulltrappa som tar dig upp till avdelningarna LITT med skönlitteratur, LÄR med facklitteratur och studieplatser, LIVE med plats för evenemang och möten, och LÄS, barnvåningen med fokus på språkinlärning och barns läsning.
- LÄS skiljer sig mot hur det ser ut på många andra bibliotek. Vi har till exempel inga traditionella leksaker eller utklädningskläder, utan allt handlar om bokstäver, lärande, läsning och språkstimulering, säger Jeanette Pejtersen, team– och barnvärdskoordinator på Köpenhamns huvudbibliotek.
Aktivitetszoner och öppen lek
Om du kliver av rulltrappan på våning två där LÄS finns, möts du av en grind som ska stoppa de yngsta från att springa ut och av ett välkomnande kapprum med en informativ krittavla om dagens aktiviteter och vilka värdar som är i tjänst. När du går till höger kommer du till det gröna landskapet för de yngsta, går du till vänster hamnar du i det gula landskapet för de lite äldre. Varje landskap innehåller fem aktivitetszoner som följer barnets språkliga utveckling och har namn som Ljudängen, Upp&nedskogen, Bokborgen och Litteratursundet.
- Ljudängen är en mjuk och grön miljö för de allra yngsta, intill finns Bokstavskällan med både stora och små bokstäver i mjukt material att forma ord eller bygga en koja med. I Upp och nedskogen kan du krypa in i trädkojor och leka med motsatsord, och i Bokborgen blir de äldre barnen guidad till en bok som passar deras läsförmåga, säger Jeanette.
Alla zoner och aktiviteter på LÄS är designade efter begreppet Open-ended Play, öppen ändad lek. En miljö som ska stimulera och uppmuntra språkutveckling, problemlösningar, kreativitet, sociala och emotionella färdigheter. En flexibel och fantasifull form av att leka fritt och utforska språk och bokstäver. Idén till denna utformning har i sin tur ett ursprung i Kjeld Fredens teori och forskning Lärande med kroppen. En teori som bygger på idén om att en lärandeprocess inte bara är intellektuell utan att vi lär oss genom att göra och uppleva med kroppen.
- Om du både ser och rör vid bokstäver så minns hjärnan bättre nästa gång du ser dem. Det är ett samspel mellan att se, höra och röra vid. Detta gäller alla aktiviteter på LÄS, säger Jeanette och tillägger att samspelet också gäller föräldrar och vuxna som är med barnen.
- Vi har ingen soffa de vuxna kan sitta i medan barnen leker och vi har inget direkt förbud mot mobiltelefoner, men vi lägger stor vikt vid att man pratar och är tillsammans med sitt barn.
Värdar
När man blir anställd på Köpenhamns huvudbibliotek är man inte nödvändigtvis bibliotekarie. Istället läggs stor vikt vid personlighet och det ingår en lång utbildningsperiod i värdskap när man börjar sin tjänst.
- Vi kallar det för uppsökande värdskap och det betyder att vi hela tiden är ute på golvet och är aktiva i vår kommunikation med besökarna. Vi har ingen disk eller dator, utan vårt arbetsredskap är mobiltelefonen och vår egen app Biblioteket som också besökaren kan använda, säger Jeanette.
Värdarna bemannar LÄS varje dag i veckan under bibliotekets öppettid, och varje förmiddag klockan tio håller de i en sångstund, och varje eftermiddag klockan fyra en högläsningsstund. På helgerna är det lite annorlunda med en levande berättelse med musik, och på söndagar är det alltid en teckningsworkshop på Tegnstationen.
- Det kan vara små teckningsworkshops utifrån verser vi väljer eller ett ord de ska teckna utifrån. Sedan samlar vi allt i en bok med rim som har olika ord i fokus, berättar Jeanette.
Populärt
LÄS har varit öppet sedan 2020 och efter pandemin har avdelningen fått allt fler besökare. I stadsdelen Indre By, där huvudbiblioteket finns, bor många barnfamiljer som ofta vistas här, men också skolor och förskolor kommer regelbundet hit.
- Med alla besökare blir slitaget stort, men vi sätter stort värde i att hålla inredningen hel och fräsch och prioriterar att laga och byta ut saker som är trasiga. Och det är en skön känsla att komma hit och uppleva alla glada besökare och se en förälder med sitt barn bland bokstäverna eller alla glada bäbisar som kryper runt på golvet bland böcker. Det är det bästa, konstaterar Jeanette.
Text och bild: Helén Andersson
Läs om hur avdelningen Sagohult ska locka barnfamiljer till biblioteket i Mellerud här
Läs om hur Shared reading ger litterära samtal på Falköpings skolor här
Läs om det nybildade Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat här
Fakta
De olika zonerna på LÄS:
Lydengen för de allra yngsta - här kan du känna av omgivningen och förvandla den till ljud
Bogstavkilden för de yngsta - här kan du leka med bokstävernas ljud, form och ord
Op&Nedskoven för de yngsta – här kan du bekanta dig med olika ord
Ordbjerget för de yngre – ett aktivitetsområde för lek med kropp och bokstäver
Historievulkanen för de yngre – här finns grottor att läsa böcker i
Verdenssprog för alla – här finns böcker på engelska, tyska, franska, spanska, svenska, norska
Bogborgen för nya läsare – här blir du guidad i din läsförmåga så att du får rätt bok med dig hem
Litteraturstrædet för de äldre – här finns fackböcker, romaner, dikter och serier och här finns många roliga läsplatser och inspirerande bokutställningar
Tegnstationen för alla – här kan du vara kreativ
Ordfrådseriet för alla – matplats
Läs mer om Kjeld Fredens teori och forskning i hans bok "Lärande med kroppen i framkant".