Exempel på tidigare projekt

En grupp män gymnastiserar i en gymnastikhall på tidigt 1900-tal

Här kan du läsa om några av de olika projekt vi har genomfört tidigare år. Några är fortfarande aktuella på så sätt att resultatet lever vidare i form av en utställning eller mindre aktiviteter som knyter an till projektet. Andra är helt avklarade och får fungera som exempel på hemslöjdskonsulenternas verksamhet.

"Djur och odjur" broderat i korsstygn

Djur & Odjur

Den nu turnerande utställningen Djur & odjur började med ett broderiupprop till landets hemslöjdsföreningar, som en reaktion på pandemin som slog till och stängde ner alla planerade aktiviteter den våren.

Linblomma i handen

1 kvm lin

Linet är en fantastisk växt som kan odlas och beredas hemma, allt som krävs en kvadratmeter jord. För väcka intresse för linberedning fick alla boende i Västra Götaland chansen att anmäla sig och våren 2020 få en påse lin ihop med en beskrivning. Sen följdes alla deltagare åt längs resan mot en textil fiber. Projektet fortsätter nationellt 2021, med samma upplägg!

Texten "SKOGSKLOK" med ritade granar intill

Skogsklok

Ett webbinarium om skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential hösten 2020. Föredragshållare från olika områden delade med sig av sina tankar kring skogsbruk, skogsvård, biologi och slöjd. Och hur vi kan utveckla det tillsammans. Ta del av det inspelade webbinariet här.

Flöjter och verktyg

Slöjd och folkmusik

Hösten 2020 gjordes en satsning på mötet mellan slöjd och folkmusik med fokus på flöjter från Nössemark. En minifestival och två residens genomfördes.

Närbild på äggostform

Äggostformar

Att äta äggost är en bohuslänsk tradition och även om de moderna plastformarna är praktiska är de inte lika vackra som de ursprungliga träformarna. En lite speciell hantverkstradition som få utövar idag. Därför genomfördes en fortbildning för slöjdare som ville lära sig hur man tillverkar äggostformen.

Ta i hands logga

Ta i hand

Ta i Hand Ta i hand handlar om slöjd, möten och människor. Det var ett projekt för att bygga broar och skapa möten genom handens skapande. Projektet är över och verksamheten har i Göteborg övergått till en ideell förening.

Fyra figurer vars armar vindlar iväg och bildar ett nystan

Folk & Form

Projektet handlade om att bli en plattform för samordning av resurser samt utveckling och förmedling av kompetens inom slöjd, konsthantverk och hållbar design i Västra Götaland