Ta i hand - gemenskap och skaparglädje

Ta i hands logga

Ta i Hand Ta i hand handlar om slöjd, möten och människor. Det var ett projekt för att bygga broar och skapa möten genom handens skapande. Projektet är över och verksamheten har i Göteborg övergått till en ideell förening.

Slöjden (eller skapandet, hantverkandet, handarbetandet eller pysslandet) finns i hela världen och är viktig för många, många människor – i Sverige, men från hela världen. Ta i hand var projektet som använde detta faktum för att skapa gemenskap mellan människor. Samtidigt utgick projektet hela tiden från det lokala perspektivet och från specifika platser. På så sätt mötte projektledarna människor direkt och människor mötte varandra. Det mötet spelar en stor roll.

Fokus på tre områden av Västra Götaland

Ta i hand gjordes i tre områden i Västra Götaland, nämligen: Biskopsgården i Göteborg, Falköpingsbygden i Skaraborg och området kring Vänersborgs och Trollhättans kommuner.

I dessa områden skapades slöjdträffar – dit alla var välkomna och som aldrig kostade deltagarna något. Det skapades  samtal om slöjdens betydelse och om det egna skapandet. Träffarna blev till möjligheter att slöjda, förverkliga idéer, utveckla sitt skapande och lära känna andra hantverksintresserade. Det var viktigt både att ge utrymme för individens skapande, men också att genom det bidra till en utveckling av slöjden som kulturarv. Slöjden växer med sina utövare och alla tjänar på att fler inkluderas.

Gemenskap, berättelser och skaparglädje

Att slöjda och handarbeta tillsammans har uppmärksammat oss på just hur mycket vi har gemensamt, samtidigt som det blir ett interkulturellt utbyte av kunskaper, erfarenheter, idéer och berättelser. Alla lär vi oss av och med varandra!

Ta i Hand genomfördes första gången i Göteborg 2014 och var då ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna, Svensk Form Väst och föreningen Göteborgsslöjd. Ett antal slöjdträffar genomfördes på olika platser i Biskopsgården där slöjd och hantverksintresserade människor träffades och slöjdade tillsammans. 

Projektets fortsättning

Efter integrationsprojektet som regionens hemslöjdskonsulenter ansvarade för fortsatte projektet 2016 med ett regionalt fokus under ledning av KulturUngdom med medel från kulturnämnden och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Det arbetet avslutades med en handbok för gemenskap genom slöjd. Boken Slöjda gemenskap kan du ladda ner på KulturUngdoms hemsida.

Efter att detta andra Ta i hand-projekt avslutades bildade den ursprungliga projektgruppen och några av de slöjdare som engagerat sig i projektet en förening för att fortsätta skapa möten med slöjden som verktyg. Du kan läsa mer om eller kontakta föreningen via deras hemsida taihand.com.