Navelsträngen, ett slöjd- och musikutbyte

Navelsträngen var ett musik- och slöjdprojekt för vidgat deltagande och interkulturell dialog. Projektet startade 2021 av iranskfödda konstnären och musikern Maryam Javidmehr. Hon fick stöd av Västra Götalandsregionen för att undersöka hur instrumentet tanbur skulle kunna integreras i musikundervisning för barn. Projektet har sedan utvidgats till att också handla om slöjd, instrumentbygge och kunskapsutbyte mellan länder.

Tanbur är ett 5 000 år gammalt stränginstrument från södra och centrala Asien, föregångare till bland annat lutan och gitarren. I projektet Navelsträngen ville Maryam Javidmehr inledningsvis undersöka hur instrumentet skulle kunna integreras i musikundervisningen för barn i Västra Götalandsregionen, till exempel inom kulturskolan. Här startade ett projektsamarbete med förvaltningen, som arbetar med regionens kulturskolor sedan 2018, där vidgat deltagande och breddat utbud är två viktiga fokusområden.

För att kunna introducera instrumentet i Sverige behövs också en uppsättning tanburer i anpassade storlekar för barn. Maryam Javidmehr ville titta på möjligheterna att bygga instrument av lokala träslag, och fick stöd av förvaltningens hemslöjdskonsulenter. De har kontaktnät och kompetens från tidigare projekt kring slöjd, instrumentbygge och folkmusik – områden som är tätt sammanlänkade i traditioner över hela världen.

Under våren 2022 har instrumentbyggaren Elinore Morris arbetat med att bygga tanburer, av lokala träslag, i sin ateljé på Nääs. Som mentor har hon haft den iranske instrumentforskaren och instrumentmakaren Seifollah Shokri som, från Iran, har delat med sig av sin kunskap via digitala kanaler. I juni 2022 presenterades arbetet vid ett publikt evenemang på Backa Kulturhus.

Parallellt har Maryam Javidmehr lett prova-på-workshops för barn på flera platser i Västra Götaland. Under hösten 2022 fortsatte arbetet med erbjudanden om workshops till Västra Götalandsregionens kulturskolor. Ambitionen är också att fler instrumentbyggare och slöjdare ska kunna ta del av erfarenheter från projektet.

Projektet leddes av Maryam Javidmehr med stöd och i samarbete med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, iranske instrumentforskaren och instrumentmakaren Seifollah Shokri och musikern och instrumentbyggaren Elinore Morris. Projektet har även fått stöd av ABF Göteborg, Konstepidemin, Kulturskolan Bergsjön, Föreningen Kosha, Forskningsrådet för interkulturell dialog, Högskolan för scen och musik, Bergsjöns kyrka och Selma Lagerlöfs Kulturhus.

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Emma Johansson

Musikproducent folk, world och roots

Telefonnummer