Broderiuppropet Djur & odjur

En massa broderade tyglappar

Slöjd stillar oro. Det är både vetenskapligt bevisat och upplevt av oss som håller på. Här kan du läsa om projektet Djur & odjur – en broderiutmaning i karantänslöjd.

Under pandemin 2020 ställdes verksamheten i landets hemslöjdsföreningar in. Människor kunde inte längre träffas och slöjda. Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen startade ett projekt för att slöjda tillsammans, på distans. Den som ville delta, fick en tygbit hemskickad med uppmaningen att brodera på temat djur & odjur. Förhoppningen var 100 deltagare, men 600 tyglappar kom tillbaka som färdiga broderier. Bland deltagarna från hela landet finns personer med mästarbrev i broderi och yrkesverksamma textilkonstnärer – men också barn som här mött nål och tråd för första gången.

Textilkonstnär Erik Torstensson fick i uppdrag att sätta samman alla lappar till ett sammanhållet verk, som sedan blivit en uppmärksammad turnerande utställning som visats på över 20 platser, från Kristianstad i syd till Luleå i norr, Göteborg i väster och Visby i öst.

Här hittar du hela Turnélistan och bokningsinformation >>

Slöjd skingrar tankarna

Två timmar i vävstolen eller vid hyvelbänken skingrar tankarna och lugnar nerverna. I oroliga tider behöver vi slöjden mer än någonsin. Genom Djur & odjur hittade vi ett sätt att slöjda tillsammans trots att vi inte kunde träffas fysiskt. 

Att slöjda är inte bara lugnande, det är roligt också. Roligast av allt är att slöjda tillsammans. Hur gjorde vi då när vi inte längre kunde träffas i våra föreningar, på slöjdcaféer, syjuntor och täljträffar? Vi valde att göra ett gemensamt broderi, såklart! 

Längre ner på sidan hittar du länkar till intervjuer som vi gorde med personer som arbetar med broderi och länk till nyhetsbreven som vi skickade ut under projektet.

Temat blev djur och odjur. Tolkningen var fri.

Över 800 personer anmälde sig till projektet och fick en lapp vitt kläde i stoleken av ett A5 kuvert hemskickat. De hade sedan ungefär tre månader på sig att brodera och skicka tillbaka sitt borderi. Hur man valde att bearbeta lappen var upp till den egna fantasin och allt var möjligt så länge 1 cm i varje sida lämnas för sömsmån. Det är med gladje vi har sett hur deltagarna tog ut svängarna med applikationer, stygn och färg. 

När vi fick tillbaka alla lapparna eller i alla fall över 600 lappar fick textilkonstnären Erik Torstensson ta över och tänka ut hur vi skulle få ihop ihop alla djur & odjur till ett stort kollektivt verk. Den 20 och 21 fick han hjälp av ett antal volontärer för att sy samman lapparna till 9 stycken vepor och drygt 20 solitärer.

Verket har turnerat runt hela Sverige med start i Lidköping på Vänermuseet. Vill du boka in utställningen kontaktar du kristina.brandt@vgregion.se

Hemslöjdsföreningar i Västra Götaland

Djur & odjur är ett projekt som genomfördes av hemslöjdsföreningar och förbund i Västra Götaland i samarbete med hemslöjdskonsulenterna och de allra flesta som varit med och broderat är också med i en slöjdförening.

Söker du en förening att gå med i? Här hittar du kontaktuppgifter till hemslöjdsföreningar och andra slöjdföreningar i Västra Götalands län.

Här hittar du länkar till hemslöjdsföreningar i hela landet anslutna till Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR. 

Vi slöjdar tillsammans

Projektets syfte och mål var slöjdgemenskap – på distans. Vi undersökte om det går att slöjda tillsammans men var för sig, trots inställda årsmöten och aktiviteter. Genom Facebook och Zoom har en gemenskap kring projektet skapats och deltagarna har hjälpt varandra med tips och glada tillrop.    

Under projektets broderifas skickade vi ut ett nyhetsbrev varje vecka med inspirerande läsning med anknytning till djur, odjur och broderi. I dessa har också under flera veckor en veckolång stygnutmaning presenterats. Denna har även broderisugna som inte han med att anmäla sig till det stora broderiprojektet kunnat deltag i. Efter sommaren fortsatte vi att skicka ut nyhetsbrev men med lite längre mellanrum även där finns möjlighet att delta i lite längre utmaningar.

Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd  kan även du som inte har fått en klädeslapp att brodera på gå med. Där fortsätter vi att inspirera till broderi och berätta om den fortsatta resan.

Vill du hitta exempel på broderierna kan du söka på hashtag: #karantänslöjd #slöjdahemma #djurodjur #hemslöjd i sociala medier.

Broderiporträtt

Anna Wengdin. Berättar om broderi både via film och text

Carina Olsson. Broderar med retromotiv

Emma Ihl. Fann sin grej i broderiet

Erik Torstensson. Ska göra många till en

Jennie McMillen. Broderar i gränslandet

Johan Åberg, Besatt av indigo

Karin Selander. Broderar sig lugn

Karin Eldforsen om tvistbroderiets baksida

Anna Olsson och textilkonsten som berör

Anna-Karin Jobs Arnberg, mästare i broderad blomsterprakt

Henriette Ousbäck, inspireras av och inspirerar med vilda djur

Mari-Louise Franzén - medeltida broderier

Eva Eriksson "Evahanda" - syr lapp vid lapp

Camia PIA inspirerar till broderi som demokratisk uttrycksform

Läs mer

Boktips och annan litteratur för er som ska brodera djur och odjur. Både matnyttigheter kring broderi och ren inspiration.

Nyhetsbrev. För alla er som deltar skickar vi ut ett nyhetsbrev i veckan. Här hittar du länkar till alla de tidigare skickade breven och kanske lite andra intressanta länkar som rör Djur & odjur.

Frågor och funderingar?

Hemslöjdskonsulent Sara Degerfält, Nääs:
e-post: sara.degerfalt@vgregion.se telefon: 070-662 68 01

Hemslöjdskonsulent Kristina Brandt, Skövde:
e-post: kristina.brandt@vgregion.se telefon: 070- 662 68 07

Till utställningssidan >>