Äggostformar

En skuren äggostform i trä

För att säkra kunskapen om hur man tillverkar traditionella äggostformar har Kulturförvaltningen ett projekt med intresserade slöjdare i regionen.

Äggost är Bohusläns landskapsrätt. I grunden består äggost av ägg och mjölk och serveras idag oftast som efterrätt med björnbärssylt, men förr åts den även med sill.

Vid tillagningen värmer man upp äggostmassan tills det koagulerar, utan att koka. Sen får massan rinna av och kallna i äggostformen och osten ormas sig då efter äggostformen. Därför är äggostformar i trä rikt dekorerade med skurna mönster. När äggosten försiktigt stjälps över på ett fat behåller den mönstren och blir en riktig fröjd att se på.

Även om grundingredienserna i äggost är desamma har det uppstått många lokala recept. Det har i sin tur gett upphov till en hel del hemlighetsmakeri kring hur den ska tillredas och man rynkar gärna på näsan åt någon annans recept. Det är också det som gör äggosttraditionen i Bohuslän så spännande.

Idag finns billiga formar i plast och plåt att köpa. De fungerar utmärkt och man slipper det lite omständliga momentet att blötlägga träformen i förväg. Men träformen har istället något annat. Något som talar till vår känsla och tradition. Dessutom är de otroligt vackra.

Det finns en många äldre äggostformar bevarade, i alla tänkbara utföranden. De kan vara täljda, svarvade, laggade eller flätade. Mönster och skärningar kan vara sparsamma eller helt vilda. Men för oss idag är nog den svarvade formen den mest bekanta.

Tillverkningen av äggostformar i trä har kraftigt minskat idag, medan intresset och behovet verkar bestå. Därför har Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter initierat en fortbildning för en grupp intresserade slöjdare för att återuppta tillverkningen. I en serie träffar utforskar de hur hantverket går till. Det handlar om hela processen från att välja och hantera rätt material till svarvning, borrning och skärning av mönster.

I gruppen finns även erfarna äggosttillverkare som har en mycket viktig kunskap. Formen måste vara rätt utformad för att fungera vid tillagningen. Det kan till exempel handla om att äggosten ska släppa lätt från alla ställen i formen när man stjälper upp den så att den inte trasas sönder.

Med sina olika bakgrunder och förutsättningar kommer gruppens deltagare att sätta sin egen prägel på äggostformarna. Mönsterskärningarna i de gamla äggostformarna inspirerar till att både följa traditionen och att skapa någonting nytt.

Är du intresserad? Hör av dig till hemslöjdskonsulent Joakim Lilja:
070-662 68 08
joakim.lilja@vgregion.se