Fördjupningsutbildningar ger en djupare förståelse och kompetens inom olika områden. Alla som arbetar inom barnhälsovården kan delta, även om man inte har gjort alla grundutbildningar.
Utbildningen riktar sig till specialistsjuksköterskor som arbetar i barnhälsovård och har genomgått metodutbildning i Enskilt föräldrasamtal med pappan/den icke födande föräldern. Du är välkommen att delta oavsett hur länge du arbetat med metoden.
Att arbeta med stödjande samtal - fördjupningsseminarie
Seminariet riktar sig till specialistsjuksköterskor som arbetar i barnhälsovård och har genomgått utbildning i EPDS-metoden. Vid fördjupningsseminariet fokuserar vi särskilt på stödjande samtal med uppdatering kring metod och erfarenhetsutbyte. Seminariet erbjuds varje termin.
Utbildningens syfte är att främja gruppledares kompetens och trygghet att möta föräldrar i grupp. I utbildningen varvas föreläsning med samtal, övningar och grupparbeten.
Två dagars utbildning 16 september och 24 september 2025, anmälan inkluderar båda dagarna på plats.
Utbildningen är en del av VGRs satsning på utökat föräldraskapsstöd.
Målgrupp: Personal som möter föräldrar i grupp på BVC eller familjecentral
KomIgång online är ett digitalt stödprogram för föräldrar som har barn med kommunikationssvårigheter. KomIgång online finns på Stöd och behandlingsplattformen i 1177. Innan du gör utbildningen behöver du gjort utbildning i stöd och behandlingsplattformen i 1177.
Könsstympning
Uppföljande seminarie könsstympning av flickor och kvinnor
Dialogseminariet vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper om barnhälsovårdens uppdrag och om könsstympning. I den här delen ligger fokus på att samtala med vårdnadshavare om könsstympning av flickor och kvinnor.
Folkhälsomyndighetens reviderade Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos har inneburit flera viktiga förändringar. Vi erbjuder en fördjupning av kunskaper om tuberkulos, BCG och TST och också en möjlighet till dialog.
Utbildningen vänder sig till specialistsjuksköterskor och läkare i barnhälsovården eller vid arbete med vaccinationsplanering på vårdcentral. Syftet är att självständigt kunna arbeta med planering och komplettering av vaccinationer.
Utbildningen består av föreläsning och fall som utgår från de vanligaste frågorna vi får på BVC. Vi tar också upp en modell för samtal kring vaccination.