Sticksalong

En sticksalong är en arena som samlar de som stickar, virkar, broderar, lappar, lagar – eller skapar på något annat sätt. Konceptet erbjuder en mötesplats där deltagarna får uppleva något, samtidigt som de handarbetar. Vi har arrangerat sticksalonger bland annat i samband med scenprogram, under Kulturnatta och på biograf – här delar vi med oss av våra tips!

Att träffas och sticka, virka, brodera, lappa eller laga tillsammans är något som gjorts i alla tider. Kraften i att träffas och känna gemenskap är för många lika viktigt som handarbetandet i sig självt.

Under en sticksalong träffas vi och handarbetar, samtidigt som vi tar del av en upplevelse. Det kan vara ett föredrag, en berättelse, musik, ett möte med en spännande person eller att vi ser en film tillsammans. Vi har bland annat använt konceptet vid våra större arrangemang. Där har publiken kunnat handarbeta samtidigt som de tagit del av ett scenprogram. Vi har också genomfört sticksalonger till exempel på Röhsska museet under kulturnatta och i Bältesspännarparken under en slöjddag. Vi letar ständigt efter nya platser och sammanhang!

Sticksalong som koncept är fritt för alla att använda, hemslöjdskonsulenterna är gärna med som bollplank! Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

På gång just nu – Stickbio på Bio Roy våren 2024

En måndag i månaden under våren 2024 kommer Bio Roy att öppna portarna för stickare med Stickbio. Filmerna är ur det ordinarie programmet men med mer ljus i salongen så besökarna kan sticka under visningen. Första tillfället blir den 12 februari kl 18.00. Då är hemslöjdskonsulenterna med och hälsar välkomna och minglar i foaljén. Biljetter köps på Bio Roys hemsida: www.bioroy.se

Tips för en lyckad sticksalong

  • Belysning är viktigt! Stickar man så vill man se vad man gör.
  • Fika förgyller och skapar trivsel.
  • Bjud på dig själv och berätta gärna om allt roligt och tokigt som hänt dig i hantverkssammanhang.
  • Arrangera något som du själv vill uppleva.
  • Välkomna allt skapande, givetvis spelar det ingen roll om du virkar, broderar eller täljer.
  • Tänk fritt, programmet behöver inte nödvändigtvis handla om stickning. Bjud in en författare, en folkmusikgrupp eller en lokal förening som berättar om något spännande.
  • Ta med garn och stickor om någon vill lära sig, har du inget så finns det ofta att köpa på loppis. Oftast finns det folk i publiken som gärna delar med sig av sina kunskaper.
  • Avsluta när det är som roligast, var inte rädd för att dra på en rocklåt som avslutning!

Så kom sticksalongerna till

När pandemin slog till såg hemslöjdskonsulenterna att de vanliga handarbetsträffarna blev inställda. Vi blev utlämnade till digitala träffar, något som många i målgruppen var ovana vid. Hemslöjdskonsulenterna startade digitala sticksalonger där alla var välkomna att delta, dels för att öka det digitala modet och få möjlighet att träffas trots restriktioner. Träffarna hade olika teman, ibland bjöd vi in någon som berättade om en speciell teknik eller något annat spännande kring slöjd. Sticksalongerna fortsatte även efter pandemin, men då i fysisk form. 

Katarina Karlsson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer