Saker och ting

Runyxan på Lödöse museum är ett av alla spännande föremål i Västarvets samlingar

Varje föremål döljer en historia – och på våra museer finns de i tusental! Föremålen kan vara insamlade på expeditioner eller upptäcktsresor, hittade i marken eller donerade till museerna. Här kan du upptäcka stora och små saker och ting som ger perspektiv på historien och bjuder på en dramatisk berättelse.

Guldet från Vittene

Vitteneskatten är Sveriges till vikten tredje största guldskatt, bestående av fyra och en halv guldring på sammanlagt 1,9 kg, funnet vid Vittene, Norra Björke socken, i Trollhättans kommun söder om Hunneberg.

Jacobsmusslan från Santiago de Compostela

I Lödöse har man hittat en så kallad Jacobsmussla från Santiago de Compostela i Spanien, daterad till 1100-talet. Borrhålen i musslan gjordes för att kunna sy fast det på klädedräkten. Aposteln Jakob, Johannes bror dog som martyr i Jerusalem år 42 e.Kr. Han blev pilgrimernas skyddshelgon och graven blev snart ett av Europas viktigaste vallfartsmål. Jacob avbildas ofta med sitt eget pilgrimsmärke, musslan.

En enkel kista bärande på en historia från en svunnen tid

Den enkla kistan var inte något föremål som direkt fångade ögat där den stod, instuvad och bortglömd på vinden, fylld med väl använda vardagsföremål. Ändå berättar föremålen en hel livshistoria – den om trotjänarinnan Maria Johansson i Vänersborg.

Den egyptiska mumiemasken i Vänersborg

Det egyptiska forntidskabinettet på Vänersborgs museum är en veritabel skattkammare för den som är det minsta intresserad av historia och internationellt kulturarv. Här följer berättelsen om ett guldskimrande fragment från en avlägsen tid, men som fortfarande känns märkligt levande.

Medeltida kängor för stor och liten

I Lödöse har man hittat den här barnkängan och vuxenkängan i läder från 1200- eller 1300-talet. Kanske tillhörde de en liten pojke som gick tillsammans med sin pappa? Kängorna är mycket välbevarade tack vare de gynnsamma markförhållandena i Lödöse.

Allt för hästen - i medeltida upplaga

Hästutrustning från medeltiden skiljer sig inte så mycket som man skulle kunna tro från dagens utrustning. På Lödöse museum finns bett, sporrar och hästskor från 1200- och 1300-talen och även om de är över 700 år gamla kan en ryttare idag omedelbart se hur de ska användas!

Ett medeltida kärleksbrev från Lödöse

I runskriften på en medeltida skälkniv kan man läsa en sällsynt kärlekshälsning från medeltiden. Kanske har den använts som gåva vid ett bröllop, eller är det kanske en vädjan från ett fall av olycklig kärlek?

Sankt Olofs yxa

Vid utgrävningar i Lödöse 1971 fann man en komplett gjutform med en miniatyryxa från 1200-talets andra hälft. Yxan har använts som pilgrimsmärke vid St: Olofs kyrka i Lödöse från 1100-talet.

Nycklar till medeltiden

Vid utgrävningar i Lödöse i början på 1960-talet hittades en flera medeltida nycklar, en viktig hustrusymbol som innebar ansvar för hus och hem.

Vårflod i Gullspångsälven.
Vårflod i Gullspångsälven, före kraftverksbygget.
Fotograf: Axel Lundbäck, Västergötlands museum

Fogde plågade bönder till döds på stenar i Gullspångsälven

En legend berättar att en grym fogde lät sina undersåtar svälta och frysa till döds på två stenar, där Gullspångsälven rinner ut i Vänern i Amnehärads socken. Enligt traditionen kallas de Stora och Lilla plågan eller fängelse- eller hungerstenarna.

Spel på medeltiden

Kvarnspel, alquerque och hnefatafl. Medeltidens människor var lika förtjusta i att spela spel som vi är idag. Och skillnaderna mellan dåtidens och dagens brädspel är många gånger inte särskilt stora.

Kulknappen som sägs ha dödat Karl XII.
Kulknappen som sägs ha dödat Karl XII.
Fotograf: Hallands kulturhistoriska museum

Soldaten plockade med sig kulknappen som sägs ha dödat Karl XII

En sägen säger att soldat Nordenstierna såg var dödskulan hamnade efter att den studsat mot en sten. Kulknappen tog han med sig hem till Öxnevalla i Marks kommun. En smed hittade den mytomspunna kulknappen två hundra år senare.

Gammaldags brev.

Lödösekvinnan tog arvet och drog

Tala Priswalk hette en gatusmart kvinna i Lödöse på 1300-talet. När den rika brodern dog plockade hon på sig hans pengar och stack. Kvar i Lödöse fanns de rättmätiga arvingarna, Talas tre brorssöner.

En röd illustration av en blåval strandad på Bohuskusten.

Blåval strandad på Bohuskusten

Djur och natur har varit en avgörande del av vår tillvaro genom alla tider. Från den ristade bronsåldersvalen på Vitlyckehällen till Malmska valen på Göteborgs naturhistoriska museum.

Skvadern, en blandning av en hare och en fågel
Skvadern.
Fotograf: Medelpads Fornminnesförening

Mytomspunna djur

Det finns många mytomspunna varelser, inte minst i djurriket. Kan du gissa vilket av dessa tre som finns i verkligheten?

Kvinna utklädd i halm.

Synsk halmgubbe siar om liv och död

Halm kanske inte ser mycket ut för världen, men det kan faktiskt frambringa magi. I Dalsland har materialet länge använts för att tillverka så kallde julegoppor: små halmfigurer som ser ut som hönor. En julgoppa berättade om hur saker skulle bli.

Bild från modell av det medeltida Lödöse.
Bild från modell av det medeltida Lödöse.

Myten om medeltida lortgrisar

Finns det något mer illaluktande än en hankatt i mars? ”Knappast” är svaret du hade fått om du frågat en medeltidsmänniska i Lödöse, där det under perioden fanns väldigt många katter. Men luktade det verkligen värre på medeltiden än vad det gör idag? I viss mån är det faktiskt sant – det stank på medeltiden.

Svergies enda vilt infångade alligotor på Vänersborgs museum.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

En vild alligator i Vänersborg

Är det sant att det simmade alligatorer i Sverige på 1800-talet? Ja, åtminstone en alligator i vattnen utanför Vänersborg.

Anubis på Vänersborgs museum.
Anubis på Vänersborgs museum.
Fotograf: Mattias Pettersson /Västarvet

Att väga sitt hjärta mot en fjäder

Det finns gott om mytiska berättelser och okända historier i museernas samlingar. På Vänersborgs museum finns till exempel en figurin av väktaren Anubis i det Egyptiska kabinettet.

Gult stop från 1800-talet.

Är alla museiföremål värda massa pengar?

Ett föremål har samlats in, dokumenterats och bevarats i en museisamling måste ju vara ekonomiskt värdefullt, eller? Visst kan ett föremål vara värt mycket pengar, men det är långt ifrån det som är viktigt i en museisamling.

Hällristning från Fossum i Tanums världsarv som föreställer tre krigare (utan svans).

Hade männen svans på bronsåldern?

Det finns en märklig linje på vissa hällristningar som föreställer män. Kan det verkligen vara en svans? Eller är det kanske ett kvastskaft? Nja, sanningen är mer krigisk än så.

En ensam människa under stjärnhimlen.
Fotograf: Greg Rakozy

Skrivet i stjärnorna

Har du också fastnat på sidan med horoskop i en veckotidning hos frisören? Eller kanske lånat en bok om astrologi på biblioteket? Astrologi har något lite pinsamt över sig, trots att det varit en gemensam nämnare mellan kulturer i årtusenden.

Sök i våra samlingar

Här kan du söka bland hundratusentals fotografier och föremål ur museernas samlingar och göra historiska nedslag. Klicka här för att söka i våra digitala samlingar.