Träd botade tandvärk – slapp gå till tandläkaren

En kvinna och en man för ett barn genom ett hål i ett träd.

Känt dig lite risig det sista? Då kanske det är en idé att besöka en trolltall? Långt in på 1900-talet trodde man att särskilda träd kunde bota sjukdomar.

Vårdbundna träd är träd som förr troddes bebos av övernaturliga väsen och som användes inom folkmedicinen. Om ett barn var sjukt i rakit kunde man besöka ett smörjträd som hade växt på ett speciellt sätt så att ett hålrum bildades. Hålet kunde också ha skapats genom att man vidgade ett befintligt hål med yxa. Hålet skulle vara så stort att det sjuka barnet kunde föras genom hålet fram och tillbaka nio gånger, helst en torsdagsnatt, med fullmåne. Barn som var sjuka kunde också rotdras i hålrummet som bildas under en rot. Det säkraste sättet att bli av med sjukdomen var ändå att använda två trädstammar som vuxit ihop så att det bildats en öppning mellan dem. De flesta smörjträden var så kallade trolltallar.

Billigare än tandläkare


För att bli av med tandvärk kunde man peta i tanden med en trästicka eller spik så det kom blod på den och sedan spika in den i en krokigt vuxen tall. En så kallad tandvärkstall. Dessa metoder användes i hela landet långt in på 1900-talet för att bota sjukdomar.

Bild från Nordiska museet.