Medeltida kängor för stor och liten

I Lödöse har man hittat den här barnkängan och vuxenkängan i läder från 1200- eller 1300-talet. Kanske tillhörde de en liten pojke som gick tillsammans med sin pappa? Kängorna är mycket välbevarade tack vare de gynnsamma markförhållandena i Lödöse.

De här stövlarna finns på Lödöse museum och skomaterialet från utgrävningarna där är imponerande stort också med internationella mått mätt. Bland annat finns ett stort antal barnskor. Det finns också enkla skor och kängor och exklusiva skor med dekorationer eller uthugget mönster.

Vändsydda på läst

Medeltida skor är vändsydda, det vill säga de syddes ut-och-in på läst och vändes sedan så att sömmarna hamnade på insidan. Skomakaren garvade skinnet själv och skar ut skon efter en mall. Sulor och ovanläder krävde olika sorters läder. För att sy ihop skorna använde man sig av svinborst. Flera skor i vårt material är dekorerade eller sammanfogade med silkestråd.

Remkängor och sidsnörskor

De vanligaste skotyperna i Lödöse är remkängor och sidsnörskor. I tidens skomode märks tydligt influenserna från utlandet - alltifrån de europeiska kungahusen till den arabiska snabelskon. Att studera de använda skorna, mössorna och vantarna är ett sätt att komma nära de medeltida invånarna i Lödöse.

Tunna sulor

Enklare sko- och kängmodeller var inte speciellt dyra att köpa, och eftersom de har långt ifrån lika tjocka sulor som dagens skor - de var gjorda av tunt läder - slets de ut fort. Det kan också förklara mängden av skofynd från den här tiden.