Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stödfunktioner för förskrivningsprocessen

Utöver själva förskrivningsprocessen finns stödfunktioner som du ska känna till.

Återanvändning, rekonditionering och utrangering

Återlämnade hjälpmedel rekonditioneras och återanvänds, vilket innebär att en förskrivning kan gälla såväl nya som begagnade hjälpmedel.  Ett hjälpmedel ska utrangeras när det inte längre är patientsäkert.

Transport

Vårdgivaren ansvarar för transport när ett hjälpmedel:

  • levereras, repareras, får förebyggande underhåll eller lämnas tillbaka och patient inte kan ombesörja detta, exempelvis vid tunga eller skrymmande hjälpmedel som inte kan transporteras i bil eller med kollektiva färdmedel
  • ska lämnas tillbaka och teknikers kompetens behövs för nedmontering.

Installation och nedmontering av fast installerade hjälpmedel

Fast installerade hjälpmedel i en fastighet installeras respektive nedmonteras på förskrivarens uppdrag men fastighetsägaren måste ge ett skriftligt tillstånd före installation.

Kontakta den vårdgivare som har kostnadsansvaret för hjälpmedlet före flytten om installerade hjälpmedel behöver flyttas. Den kostnadsansvariga vårdgivaren kan då bedöma skäligheten i åtgärden och eventuellt betala för nedmontering och ny installation. I annat fall bekostas detta av patienten eller fastighetsägaren. Vårdgivaren ansvarar endast för att tillsluta eventuella skruvhål och liknande när ett fast installerat hjälpmedel har monterats ner.

Blankett - Medgivande till montering av taklyft/porttelefon/duschbrits

Senast uppdaterad: 2021-11-25 15:37