Den egyptiska mumiemasken på Vänersborgs museum

Det egyptiska forntidskabinettet på Vänersborgs museum är en veritabel skattkammare för den som är det minsta intresserad av historia och internationellt kulturarv. Här följer berättelsen om ett guldskimrande fragment från en avlägsen tid, men som fortfarande känns märkligt levande.

I museets egyptiska fornsakskabinett finns detta fragment av en förgylld mumiemask funnen vid mitten av 1800-talet i Thebe.

Vänersborgs museums grundare Adolf Andersohn kom från början av 1850-talet att göra årliga längre resor runt om i Europa. Som Vänersborgs första kulturturist besökte han gärna museer, konstutställningar, slott och kyrkor.

Inspiration från de stora världsmuseerna

På de stora världsmuseerna i Berlin, Paris och London fann han inspiration till det museum han själv en gång skulle skapa - ett nationalmuseum i miniatyr. På flera av de stora museerna i Europas huvudstäder visades antika egyptiska samlingar i magnifika utställningar. När Andersohn vintern 1867-68 också själv hade möjlighet att besöka Egypten på sin långa Orientresa häpnade han inför landets monumentala antika byggnadsverk och omfattande samlingar.

Att försöka famna världen

Det var dock först 1885 som han, efter mycket arbete, kunde påbörja bygget av Vänersborgs museum - ett museum som skulle famna världen. En samling av egyptiska fornsaker var då något av ett "måste". Den svenske generalkonsuln i Alexandria, Oscar von Heidenstam, hörsammade Andersohns önskan om egyptiska föremål och sände den samling där denna mumiemask ingår till Vänersborg 1886.

Tyvärr skulle Andersohn själv aldrig få se sitt museum helt färdigställt. Under ordnandet av den egyptiska utställningen drabbades han i maj 1887 av ett slaganfall och avled en vecka senare.

Vänersborgs museum

Vill du veta mer om samlingarna på Vänersborgs museum? Här hittar du museets webbplats.

Sök i våra samlingar

Här kan du söka bland hundratusentals fotografier och föremål ur museernas samlingar och göra historiska nedslag. Klicka här för att söka i våra digitala samlingar.