Amning

På BB Skövde strävar vi efter att ge individuell hjälp, stöd och råd vid amning. Vi uppmanar till fri amning och tillämpar rooming-in, vilket innebär att mamma och barn är tillsammans dygnet runt, så att amningen blir på barnets villkor. Vi är angelägna om att ge dig en bra start på amningen - den kommer att uppta en stor del av dina tankar och din tid.

Barnet har ett medfött sugbehov och när barnet suger på bröstet stimulerar detta mjölkproduktionen att komma igång. Ett nyfött barn suger ofta bra de första timmarna efter förlossningen för att sedan bli ganska trött under det första dygnet.

Genom att låta barnet ha hud- mot hudkontakt så mycket som möjligt under de första dygnen, stimuleras barnets naturliga beteende där faser med kryprörelser, sökande efter bröstvårtan och amning ingår. Det ger ofta en lyckad amningsstart. På så vis både ökas och bekräftas din tillit till amning.

Efter första dygnet är det vanligt att barnet blir piggare och börjar suga ofta. Det kan bli några jobbiga dagar och nätter innan allt börjar fungera. Det är helt normalt och leder till att du som mamma får igång din mjölkproduktion.

Råmjölk har du i bröstet redan under graviditeten. Den är mättande, rik på proteiner och antikroppar och tillgodoser barnets näringsbehov de första dygnen. Om barnet får fri tillgång till bröstet, möjlighet att suga så ofta det vill, stimuleras mjölkproduktionen på ett bra sätt. Efter första dygnet är det vanligt att barnet vill suga ofta.

Spända bröst

Många mammor får spända bröst under den första veckan i samband med att den mogna mjölken rinner till. Brösten svullnar, spänner och känns varma, ömma och röda på grund av ökad vävnadsvätska, lymfvätska och blodvolym i brösten.

Ibland kan du få frossa och lätt temperaturförhöjning och eventuellt känna dig lite nedstämd. Detta går över på ett par dygn. Värme och/eller kyla kan upplevas som lindrande, olika för olika mammor, och att barnet får suga så ofta det vill. Spända bröst ska inte förväxlas med mjölkstockning.

Handmjölkning

Om du tillfälligt behöver mjölka ur bröstet kan du göra det för hand. Det här kan du behöva träna på några gånger för att få det att fungera. 

Börja med att se till att händerna är rena och varma. Om du håller på att lära dig mjölka ur kan du gärna värma brösten en stund innan urmjölkning för att du ska vara mer avslappnad och det ska rinna bättre. Ett bra tillfälle är att prova när du står i duschen.

Stryk över bröstet i riktning mot bröstvårtan eller tvinna bröstvårtan lite innan för att få igång utdrivningsreflexen. Håll sedan tumme och pekfinger som ett C precis där vårtgård går över till bröst. Tryck fingrarna in mot kroppen och sedan mot varandra. Arbeta med C:et runt hela vårtgården så att alla mjölkgångar töms runt hela bröstet.

Om du inte ska använda bröstmjölken till barnet omedelbart, ställ in den i kylen. Bröstmjölk håller sig tre dygn i kylskåp och sex månader i frysen. Värm bröstmjölken i vattenbad och inte i mikrovågsugn eftersom det kan leda till att vissa viktiga ämnen förstörs.