Sjuka och för tidigt födda barn

Neonatalvårdsrum

Om ditt barn föds för tidigt eller är sjukt kan det behöva vårdas på neonatalavdelning. På de här sidorna hittar du som är förälder till ett sjukt eller för tidigt fött barn information kring neonatalsjukvård.

På neonatalavdelningen vid Skaraborgs Sjukhus vårdar vi för tidigt födda barn samt nyfödda sjuka barn som av olika anledningar behöver specialistvård. Neonatalavdelningen samarbetar med BB-avdelningen för att vården kring familjen ska bli så bra som möjligt.

Familjecentrerad vård

Vårdtiden på neonatalavdelningen kan variera från några timmar till några månader. Oavsett vårdtid kan det för er som föräldrar vara omvälvande att ert barn behöver specialistvård. På avdelningen eftersträvar vi familjecentrerad vård eftersom ni som är föräldrar är de viktigaste personerna för barnet.

Röst- och hudkontakt är lika viktig som den medicinska behandlingen. Personalen på neonatalavdelningen har en viktig uppgift i att vara lyhörda för föräldrarnas behov och önskemål och stödja er i föräldrarollen samt hjälpa er att delta i omvårdnaden av ert barn. 

Läs mer om neonatalavdelningen

Neonatalvård i hemmet

Efter en tid på sjukhus kan det vara uppskattat av er som föräldrar att kunna gå hem med neonatalvård i hemmet. Barnet vårdas då hemma av er som föräldrar med råd och stöd av personal som kommer på hembesök utifrån familjens individuella behov, innan det är dags att skrivas ut helt och hållet.

Neonatalvård i hemmet kan erbjudas när barnet är tillräckligt moget och ni som föräldrar samtidigt känner er redo att åka hem, trots att barnet har kvar vissa omvårdnadsbehov, exempelvis sondmatning. 

Läs mer om neonatalvård i hemmet.

Film om neonatalvård på SkaS