Pilotprojekt: Träskoresidens i Alingsås

Björn Svantesson, Linnea Lindgren och Magnus Jacobsson visar handgjorda träskor.

I ett pilotprojekt undersökte Förvaltningen för kulturutveckling under 2021 möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder. Under en vecka i oktober fick Trampverkstan i Alingsås besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens lärde sig mer om träskoslöjd.

Vårt pilotprojekt 2021 handlade om träskoslöjd, en kunskap som få har, kanske inte någon, i vår del av världen. I Sjuhäradsbygden var just träskotillverkning förr i tiden en av flera paradgrenar. Många kunde göra träskor, både till det egna hushållet och för att sälja till andra.  

Under residenset 9–17 oktober fick slöjdaren Björn Svantesson, från Timmele och Linnea Lindgren, smed verksam på Forsviks Bruk, förkovra sig i träskoslöjd med utgångspunkt i en film från 1923. Filmen visar hela processen kring hur en träsko tillverkas. För att kunna blåsa liv i teknikerna behöver man också undersöka bevarade verktyg från tidigare träskoslöjdares verkstäder, för att sedan kunna tillverka nya.

Platsen för residenset var Trampverkstan utanför Stora Mellby i Alingsås kommun, där Magnus Jacobsson driver ett snickeri helt utan el men med hand- och fotdrivna maskiner.

Hur många träskor som hann tillverkas och hur många verktyg som smids under residensperioden vet vi inte, men förhoppningen var att lyfta den sovande träskomakartraditionen i trakten. Kanske kan ökad kunskap om träskoslöjd även inspirera till en mer hållbar inställning till lokal produktion och konsumtion?

Allmänheten kunde följa arbetet på hemslöjdskonsulenternas sociala medier. Publik var också välkommen på träskofestival på Trampverkstan den 17 oktober. Då avslutades residenset, med berättelser och demonstrationer – och med musik på träskofiol!