Slöjdresidens med tema "skogsklok" i Fengersfors 2021

Förvaltningen för kulturutveckling gav slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett slöjdresidens i samarbete med Kleva Slöjdbiotop. Residenset hade temat ”skogsklok” och var en möjlighet för tre slöjdare att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. De tre slöjdare som arbetade i Fengersfors 6-14 september 2021 var Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

De tre antagna till residenset fick boende och resa, ett arvode på 8 000 kronor samt möjligheten att arbeta med och i en skog, med inflytande över hela processen. I residenset ingick ett publikt möte där residenskonstnärerna och människorna på den lokala platsen träffas.

I anslutning till residensperioden genomförde deltagarna i slöjdresidenset, i samarbete med deltagare i ett parallellt folkmusikresidens, en turné under två–tre dagar i Dalsland.  Läs mer om folkmusikresidenset här...

Residenset, inklusive en gemensam repetitionsdag med deltagarna i folkmusikresidenset, skedde den 6–14 september 2021. Den efterföljande turnén skedde under två–tre dagar i september i Dalsland. Platsen för residenset var Kleva Slöjdbiotop med boende på Villa Weidling i Fröskog, i Fengersfors, i Åmåls kommun i Dalsland. 

Om residenskonstnärerna 2021

Thobias Bågmark
Jag är en slöjdare som främst täljer skedar. Skogen är mitt materialförråd. Ett ganska annorlunda förråd eftersom jag inte riktigt vet vad som finns i det. Att leta rätt material är bland det mest utmanade och intressanta inom slöjdprocessen. Det kräver kunskap om hur trädet levt och miljön runt omkring, men också ett ansvar. När jag fällt en björk blir jag glad över att den närmaste framtiden ha tillgång till bra skedämnen. Men nästan alltid gnager också en känsla av stress då jag vill ta tillvara på hela björken.

Det jag skulle vilja undersöka under vistelsen på residenset är hur mina skedar kan komma till mer praktiskt användning. Jag skulle vilja finna en samarbetspartner, kanske en restaurang, ett café eller ett bageri som tar in mina skedar och verkligen använder dem. Jag tänker mig att vi tillsammans utvecklar ett koncept för skedar och användning, där jag exempelvis erbjuder en uppsättning av skedar som de kan använda i deras verksamhet.

Jenny Soddu
Jag jobbar som cirkusartist och clown, bland annat på Kompani Giraff eller på turné med Clowner utan gränser. Utöver detta spenderar jag mycket tid i skog och uppe i träd. Det blir många långa skogsvandringar där allt fint jag ser får leda vägen framåt och uppåt. De senaste åren har jag blivit mer och mer intresserad av träden, hur de växer, vad de heter och vad träet kan användas till och håller för. Jag sitter gärna högt uppe i ett träd och täljer; krympburkar, figurer och annat. Jag har också startat en ny aktivitet som jag kallar trädflow. Det är en kombination av trädklättring, trädkramar, dans och cirkus, som jag delar med mig av på framförallt Instagram.

Jag vill använda residenset för att i lugn och ro utveckla mitt slöjdande och min relation till skogen. Jag har tydligt märkt hur inspirerade människor blir av det slöjdande och trädflowande jag delar med mig av på instagram. Jag vill fortsätta att öppna upp människors ögon för trädens kraft och skönhet. Det finns inget som ger mig så mycket lugn som att sitta och tälja i timmar i sträck eller klättra högt upp i ett träd. Detta vill jag sprida vidare: hur vi på ett hållbart sätt kan leva i harmoni och samklang med skogen.

Hedvig Flärdh
Jag har examen från Ledarskap i slöjd och kulturhantverk samt har gått tvåårig trähantverksutbildning på Grebbestad folkhögskola. Jag arbetar i dagsläget som slöjdlärare på deltid och ägnar mig åt trähantverk och slöjd på övrig tid. Sedan 15 år tillbaka är träslöjd det som jag helst håller på med och jag älskar att gå ut i en bra blandskog och hitta mitt material i lugn och ro.

Jag vill undersöka om det är möjligt att slöjda en grunduppsättning av vad som behövs i ett hem utifrån det material som finns på en begränsad bit skog. Jag vill utmana mina kunskaper om trä och funktion och ställa frågor kring vilka ting som är nödvändiga i ett hem. Jag vill mäta upp en yta på 5x7 m. på en fin plats i Kleva Slöjdbiotop, välja ut material på den platsen och sedan tillverka föremål till ett hem och ställa dem i detta lufthus, som en koja fast utan väggar. Genom att mäta upp en begränsad yta blir det väldigt tydligt hur artrikedomen på platsen ser ut. Jag vill också undersöka hur mycket hemkänsla jag kan skapa i skogen, som ofta känns som mitt andra hem. Hur stor del av en hemtrevnad skapas av saker och hur stor del av platsens karaktär?

Om temat ”skogsklok”

Det svenska skogsbruket har fått svidande kritik, bland annat från Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Med minskad biologisk mångfald, minskad resurshushållning och ökande klimathot blir skogens framtid en allt viktigare fråga. Vad har slöjd med detta att göra? En hel del, tänkte vi hemslöjdskonsulenter i Västra Götalandsregionen, och startade vårt temaarbete "skogsklok”. Här vill vi undersöka sambandet mellan slöjden och skogen. Förutom det här slöjdresidenset deltar vi även i Skogsstyrelsens arbete med att uppnå miljömålen 2030 genom att medverka i det nationella projektet ”Ett mer variationsrikt skogsbruk”. Vi undersöker också strukturer för att hitta fler synergier mellan skogsägare och slöjdare som söker material.

Läs mer om Skogsklok här...

Slöjdresidenset och den efterföljande turnén genomfördes av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Kleva Slöjdbiotop, lokala aktörer samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.