Hemslöjdsföreningar

Två personer sitter i bakgrunden, två tovade figurer sitter i förgrunden

Vad har kniv, lapptäcke och hembygd gemensamt? Jo, det finns en förening för var och en. Här finns kontaktuppgifter till alla hemslöjdsföreningar i länet men också hembygdsföreningar, vävstugor, knivföreningar med mera. Saknar du någon förening eller organisation? Maila oss och tipsa!

Länshemslöjdsföreningar i Västra Götaland

Göteborg och Bohusläns Ideella Hemslöjdsförbund 
En förening som samlar de sju lokala hemslöjdsföreningarna i de tidigare två länen. Medlemmar i lokalföreningarna är automatiskt medlemmar i länsföreningen. Föreningen arrangerar bland annat en medlemsdag per år erbjuder möjligheten att söka stipendier och projektbidrag.

Förbundet Hemslöjden Skaraborg
Ett länsförbund med egna medlemmar. I Slöjdens Hus i Skövde har de aktiviteter, utställningar och en minibutik där medlemmar säljer sin slöjd. Föreningen ordnar också aktiviteter på andra håll i Skaraborg.

Älvsborgs Läns Hemslöjdsförbund En paraplyorganisation för de lokala hemslöjdsföreningarna i gamla Älvsborgs län, men har också direktanslutna medlemmar som inte tillhör en lokal förening. Förbundet delar varje år ut en summa pengar som kan sökas av lokalföreningar eller direktanslutna medlemmar för projekt som gynnar slöjden.

Lokala slöjdföreningar

Ale Slöjdare (SHR-ansluten) 
Ale Slöjdare håller medlemsaktiviteter i sin föreningslokal i Nol. En lokal som har öppet på lördagar för försäljning av medlemmarnas hantverk. De ordnar också en årlig sommarutställning och julmarknad i Alvhem.

De 7 Häradernas Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
Sjuhäradsbygden (Mark, Gäsene, Redväg, Veden, Ås, Kind och Bollebygd) är känt för sitt textila arv med knallar som spred varorna över riket. Föreningen har aktiviteter och kurser inom bland annat linberedning och knyppling.

Färgelanda Hemslöjdsförening 
Lokal förening som du kan hitta i Högsäters bygdegård, eller på Facebook @hantverkdalsland

Föreningen Bevara Repslagarbanan
Föreningen renoverade upp den gamla repslagarbanan som nu är Ale kommuns enda byggnadsminne och driver verksamhet där som ett levande museum under namnet Repslagarmuseet. De ordnar demonstationer, visningar och kurser samt håller café, butik och tillverkar rep och andra föremål. 

Föreningen Göteborgsslöjd (SHR-ansluten) 
Föreningen arrangerar kurser, utställningar och föreläsningar samt en gemensam årlig utflykt. Speciella grupper är ansvariga för kurser, utställningar och marknadsföring och för medlemmarna finns en kontaktperson för varje hantverk som är tillgänglig för diskussion och rådgivning.

Föreningen Hantverksglädje på Bokenäset
Anordnar försäljning i Bokenäs hembygdsgård. Ingen hemsida.
Ordförande: Gun Bergman, Tel: 0522-64 41 38, 073-578 6221

Föreningen Tjörnslöjd (SHR-ansluten) 
Tjörnslöjd ordnar föreningsaktiviteter som inspirationsträffar, workshops och slöjdaktiviteter för barn. Samt årligen sommarutställning och julmarknad där medlemmar ställer ut säljer sina alster.

Föreningen Västgötalin (SHR-ansluten) 
Föreningen träffas regelbundet på Repslagarmuseet för handarbete, men ordnar även andra akiviteter där ibland. Ingen egen hemsida.

Göteborgs Hemslöjdsförening 
Föreningen bildades när Bohusslöjd avvecklade sin vävverksamhet. Vävstugan på Mölndalsvägen har drygt 20 vävstolar och månatliga möten. Förkunskaper i vävning är inget krav.

Halmens Hus slöjdförening (SHR-ansluten) 
Kontaktperson: Eva Bryntesson
Gammelgården i Bengtsfors info@halmenshus.com

Handkraft
Ekonomisk förening och Trollhättans enda slöjdbutik. Cirka 20 medlemmar som delar på kostnad och ansvar för butiken där de säljer sina alster. De ordnar också publika aktiviteter som utstälningar och slöjdkaféer. Medlemskap kräver ansökan och engagemang. 

Inlands Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
Finns i Kungälv och vill bevara de gamla slöjdteknikerna genom att hålla kurser, träffar och studiebesök för sina medlemmar. Kontaktperson Arne Bohström, tel: 0303-22 36 22

Knalleslöjdarna (SHR-ansluten) 
Föreningen har en lokal i Borås med både vävstuga och utrymmen för träslöjd. Under sommarmånaderna driver de serveringen på rastplatsen Boråstorpet som har utnämnts till ”Sveriges vackraste rastplats” där de även säljder slöjd. 

Lerums Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
I lokalen på Alingsåsvägen i Lerum har föreningen kurser, vävstuga, temakvällar, prova-på-aktiviteter, utlåning av redskap och böcker, utställningar, demonstrationer, ungdomsaktiviteter och försäljning. Utöver den har de en träverkstad på Häradsvägen.

Lysekils Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
Föreningen Stangen hittar du på Kungsgatan i Lysekil.

Munkedals hembygdsförening
Munkedlas hembydsförening disponerar och sköter Gamla Bruket där medlemmar även bedriver flera slöjdaktiviteter. De haft lokaer för både träslöjd, smide, stickning, vävning och bokbinderi.

Mölndals Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
En aktiv förening som bland annat har slöjdcaféer för både medlemmar och icke medlemmar.

Orusts Slöjd (SHR-ansluten) 
En stor och aktiv förening för all slags slöjdande. De ordnar kurser och olika aktiviteter och disponerar en stuga på Hällevi idrottsplats i Henån. Föreningen har även en dedikerad grupp saluslöjdare.

P-länets slöjdare
En förening av slöjdare i P-län (gamla Älvsborgs län). Föreningen har funnits i över 40 år och förespråkar naturmaterial, kvalitet, tradition och förnyelse av hantverket. För medlemskap krävs ansökan och bedömning. 

Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening 
Bildades 1975 och arbetar för att stödja och sprida god hemslöjd genom veckoträffar, månadsmöten, demonstrationer, kurser och utställningar. Föreningen äger den gamla skolbyggnaden Ryttarbacken i Floda.

Skaraborgs-Slöjdarna (SHR-ansluten) 
Värnar om kvalitet, tradition och förnyelse av hantverket. Föreningen bildades 1975 och arrangerar varje år en Julutställning, en Påskutställning och en medlemsresa. Däremellan medlemsträffar och mindre utställningar.

Slöjdföreningen Jordhammar (SHR-ansluten) 
Föreningen ordnar bland annat utställningar och marknader på olika platser i och kring Stenungsund.

Slöjd och Konsthantverk Kring Älven
Föreningen värnar om att hantverket får leva vidare och att medlemmar ska få komma ut
och visa vad de gör. De har hantverksgrupp, knivgrupp och ungdomsverksamhet.

Spring Craft (SHR-ansluten)
Smidesförening som kretsar kring evenemanget med samma namn där smidesintresserade kan mötas. Både yrkesverksamma smeder och nyfikna noviser. Spring Craft anordnas vartannat år i Nohabs smedja i Trollhättan.

Steneby Hemslöjd (SHR-ansluten) 
Föreningen driver en slöjdbutik i det gamla sädesmagasinet vid Baldersnäs herrgård i Dals Långed, vilket de har gjort  sedan 70-talet. 

Stora Lundby Östad Hemslöjdsförening 
Kontaktperson: Lise Augustsson, telefon 0703-744893, e-postadress lise@augustsson.eu 

Strömstads Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
Föreningen vill lyfta lokala, bohuslänska slöjdtraditioner men också se nyskapande. De välkomnar nya medlemmar och brukar anordna bland annat julmarknad och hantverkscafé. 

Tanums Hemslöjdsförening (SHR-ansluten) 
Aktiv förening som har regelbundna slöjdträffar med olika teman samt en specifik grupp för lappteknik som också träffas regelbundet.

Vävstugan - Göteborgs nya hemslöjdsförening
Vävstugan på Lindholmen vill föra vävningen vidare till yngre generationer. Förutom medlemmars egna vävning ordnar de kurser för barn och unga. 

Åmåls Slöjdare & Konthantverkare (SHR-ansluten)
En förening med syfte är att samla bygdens utövare av hemslöjd och konsthantverk samt verka för hemslöjdens bevarande och utveckling. De driver också butiken Hantverksmagasinet.

Ärtemarks Hemslöjdsförening 
Slöjdförening för slöjdare och hantverkare i främst Ärtemarks socken och Bengtsfors kommun. Kontakt: Hannelore Berglund tel: 0531-100 20

Så här blir du medlem i en hemslöjdsförening

Medlemskapen i de flesta föreningar administreras av riksorganisationen SHR. Läs mer och bli medlem på hemslojden.org

Vävstugor och vävföreningar

Nätverket Vävformgivning Västra Götaland.
Nätverket är en ideel förening som ägnar sig åt vävning i olika former. Föreningens ändamål är: att samla vävintresserade att utvecklas i formgivning och vävning att träffas och inspirera varandra att ordna studiebesök och föreläsningar att arbeta i projekt och visa resultatet i form av utställningar.

Väv i Väst
Föreningen är en lokal den av Riksvävarna och deras medlemmar finns främst i Bohuslän, Västergötland och Halland. Verksamheten bygger på medlemmarnas önskemål och engagemang. Idag är de cirka 320 medlemmar men vill gärna bli fler.

Sveriges hembygdsförbund

SHF är hembygdsrörelsens riksorganisation. Det finns 26 regionala hembygdsförbund i län och landskap som är medlemsorganisationer. Under länsförbunden ligger lokalföreningarna. 
Hitta din lokala förening på: www.hembygd.se 

Korgar

Riksföreningen för korg och korgslöjd
Efter att det fleråriga projektet Korgen lyfter avslutades bildades Riksföreningen för korg och korgslöjd. Den har till ändamål att främja korgslöjd och korghantverk som ett levande immateriellt kulturarv vilket på traditionens grund tillvaratas och utvecklas. Riksföreningen ska vara en naturlig mötesplats för dess medlemmar. Föreningen vill ta vara på kunskapen kring den rika korgtradition som finns och har funnits i Sverige och verka för att den ska bestå i framtiden. Kunskapsförmedlingen kring korg och korgtilverkning omfattar såväl en praktisk förmåga att tillverka korgar som en historisk medvetenhet kring korgar, deras tillblivelse och användning. Kunskapsförmedlingen kring korgar ska inspirera människor att tillverka nya korgar, använda dem samt omhänderta gamla korgar.

Ta i hand

Ta i hand – hela världen slöjdar är en förening som vill lyfta slöjd och slöjdare från hela världen och visa på den bredd och gemenskap som ryms i skapandet. Men inte minst skapa möten över gränser genom att handarbeta tillsammans. taihand.com 

Spetsar

Föreningen Svenska spetsar 
Med sina cirka 850 medlemmar och butik i Vadstena arbetar föreningen för att bevara och utveckla den svenska knypplingen. De säljer mönster och material, förmedlar kunskap och ordnar kurser.

Föreningen Knyppeldynan
Vill främja all slags knyppling. Traditionell, modern, bild, svensk och utländsk. Alla är välkomna som medlemmar till Knyppeldynan.

Lappteknik

Rikstäcket 
Kviltföreningen Rikstäcket är en ideell förening för lapptäcksvänne och har 85 lokalföreningar i landet.

Lapphexorna 
En Göteborgsförening för alla som tycker om att sy i lappteknik och att kvilta. 

Linföreningar

Föreningen Bohuslin 
Bohuslin är en ideell förening som driver Linmuseet i Tanum, ett arbetslivsmuseum om lin och linberedning. Men håller också aktiviteter på andra håll.

Föreningen Västgötalin (SHR-ansluten) 
Föreningen träffas regelbundet på Repslagarmuseet för handarbete, men ordnar även andra akiviteter där ibland. Ingen egen hemsida.

Stickning

Sticknätverk i Väst 
Om du bor i Västra Götaland och är stickintresserad är du hjärtligt välkommen i vårt sticknät. Nätverket ska vara ett forum där vi ger och får idéer av varandra. 

Sticka!
Sveriges riksförening som vänder sig till alla som är intresserade av stickning. Riksföreningen fungerar som ett stort nätverk av stickintresserade och så finns lokalgrupper knutna till föreningen som kan göra egna aktiviteter.