Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hur du får tillgång till öppna luftkvalitetsdata

I dataverkstaden arbetar vi vidare med att ta fram specifikationer och guider för att publicera och använda särskilt viktiga datamängder från regional och kommunal sektor. I vissa fall samlas dessa data in och publiceras i nationella lösningar som en statlig myndighet ansvarar för. Så är exempelvis fallet med luftkvalitetsdata.

Datamängden luftkvalitetsdata hamnade på nionde plats i prioriteringsordning, när Sveriges regioner och kommuner svarade på dataverkstadens enkät om särskilt viktiga datamängder.

I Sverige är Naturvårdverket statistikansvarig myndighet för att samla in och publicera de luftburna partiklarna PM2,5 och PM10. Det är partiklar som är skadliga för människor (och djur också såklart) att andas in. På motsvarande sätt har Naturhistoriska riksmuseet i uppdrag att samla in och publicera pollenhalter.

Läs mer om hur du kommer åt denna data här;

Datamängd - luftkvalitetsdata