Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Offentlig konst som öppna data

Den 31 augusti startade vi upp ett av vårt första nationella projekt kring en specifik datamängd – offentlig konst som öppna data.

Syftet med projektet är att samverka för att publicera grundläggande information om offentlig konst som öppna data. Vårt mål är att detta ska leda till att standardlösningar kan utvecklas tillsammans med berörda systemleverantörer, för att effektivt och kvalitativt kunna dela denna data öppet, som en källa för olika formera av digitala tjänster.

Projektet har föregåtts av en intresseanmälan som skickats ut till Sveriges regioner och kommuner via de regionala digitaliseringskoordinatorerna, som finns i varje län. Ett 30-tal regioner och kommuner har visat intresse för att medverka.

Uppstartsmötet genomfördes som sagt den 31 augusti och nu kommer vi att arbeta vidare med att utveckla den specifikation som tagits fram för ändamålet och därefter påbörja arbetet med att utveckla standardlösningar för att dela offentlig konst som öppna data.

Det finns två specifikationer framtagna för ändamålet; en rikare datamodell som Statens konstråd tagit fram och en enklare modell som den nationella data verkstaden tagit fram. Syftet med den enklare modellen är att endast publicera den mest elementära datan om ett konstverk, ex. för allmänheten, medan den rikare modellen även innehåller data som kan vara viktiga ur ett verksamhetsperspektiv för den publicerande organisationen.

Den rikare specifikationen finns publicerad på Sveriges dataportal;

Offentlig konst - Sveriges dataportal

Den enklare specifikationen finns publicerad på Gitlab;

Enklare specifikation (Gitlab)

Vi kommer löpande att informera om hur projektet fortskrider i vårt nyhetsflöde och våra månatliga lägesrapporter.
Hör av er om ni vill vara med!

Fredrik Eriksson

Projektledare för nationell dataverkstad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-09-06 10:18