Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dataverkstaden arrangerar webbinarier våren 2023

Under våren 2023 planerar dataverkstaden att genomföra ett flertal webbinarier som inom området öppna och delade data. Nedan kan du läsa mer om dessa webbinarier samt anmäla dig. Sprid gärna denna information vidare till kollegor och samarbetspartners som kan ha intresse av att medverka!

Lär dig publicera särskilt viktiga datamängder

Tisdagen den 21 mars genomförde vi ett webbinarium där vi gick igenom hur man går tillväga för att tillgängliggöra och publicera särskilt viktiga datamängder inom regional och kommunal sektor. Utgångspunkten var den lista på särskilt viktiga datamängder som dataverkstaden arbetat fram och publicerat på Sveriges dataportal.

På webbinariet gick vi handgripligt och pedagogiskt igenom de olika stegen för att förankra, samla in och publicera datamängden öppen leverantörsreskontra. Som utgångspunkt hade vi den de vägledning som dataverkstaden tagit fram för ändamålet.

Vi visade också hur man med relativt enkla medel kan skapa, administrera och publicera datamängden badplatser, med hjälp av en standardprodukt som många organisationer idag redan använder för andra ändamål.

Passa på och titta på inspelningen från vårt webbinar för att bli inspirerad och öka din kunskap inom området!

Lär dig publicera särskilt viktiga datamängder

Upphandlingskrav för att säkerställa ägandeskap och tillgång till data över tid

Torsdag den 30 mars genomförde vi ett webbinarium där vi gick igenom de upphandlingskrav som DIGG och den nationella dataverkstaden tagit fram för att i största möjliga mån säkerställa ägandeskap, möjlighet till informationsutbyte samt tillgång till organisationens data över tid, vid upphandling av IT-system och digitala tjänster.

Syftet är att kommuner, regioner och statliga myndigheter ska kunna tillämpa dessa krav vid upphandling av dessa produkter och tjänster. Givetvis kan upphandlingskraven även användas av företag, intresseorganisationer med flera för samma syfte.

Upphandlingskraven är framtagna med utgångspunkt från DIGG:s rekommendationer för upphandling av information med så kallad inbyggd öppenhet.

Rekommendationer för upphandling av data | Digg

Tyvärr hade vi problem med den tekniska plattformen vilket föranledde att webbinariet inte kunde spelades in som planerat. Vår avsikt är dock att genomföra en inspelning i efterhand och publicera på vår hemsida, så håll koll på vårt nyhetsflöde framigenom. Bildspelet kan du ladda hem via länken nedan.

Upphandlingskrav för för att säkerställa ägandeskap och tillgång till data över tid (pdf)

Senast uppdaterad: 2023-03-30 17:28