Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sverigekartan - statistik

För att illustrera hur arbetet med öppna och delade data flyter på i Sveriges regioner och kommuner, har dataverkstaden tagit fram en Sverigekarta som beskriver statusen i respektive region (läs län) med utgångspunkt från dataverkstadens mål.

Bland annat har dataverkstaden som mål att minst hälften av Sveriges regioner och kommuner ska ha en förmåga etablerad för att arbeta aktivt och kvalitativt med öppna och delade data vid årsskiftet 2023/2024. Det är detta mål som vi mäter och visualiserar löpande i Sverigekartan enligt följande:

  • Finns det en regional samverkan etablerad i länet? (1p)
  • Finns det en formell handlingsplan för den regionala samverkan? (1p)
  • Publicerar regionen (organisationen) öppna data? (1p)
  • Publicerar minst hälften av kommunerna i länet öppna data? (1p)

I kartan använder vi olika färger för att visualisera hur långt man kommit i arbetet med att samverka och publicera öppna data enligt följande:

0p = röd
1p = orange
2p = gul
3p = ljusgrön
4p = mörkgrön

Klicka på länken nedan för att se hur vi ligger till inom respektive region/län. När du klickar på en region/län i Sverigekartan visas en ruta som beskriver status på parametrarna som anges ovan.

Sverigekartan

Utöver Sverigekartan har vi kartlagd och sammanställt vilka regioner och kommuner i Sverige som publicerar öppna data. Givetvis finns denna datamängd publicerad som öppna data på den nationella dataportalen;

Regioner och kommuner som publicerar öppna data - Sveriges dataportal

Fredrik Eriksson

Projektledare för nationell dataverkstad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-06-28 19:54