Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lägesrapport för den nationella dataverkstaden, april 2024

Aprilväder – say no more – men snart hoppas vi att våren gör sitt inträde på fullaste allvar! I dataverkstaden arbetar vi vidare med att färdigställa datamodeller och specifikationer samt vägledningar för de 30-35 första datamängderna på topp-100-listan. Vi har även börjat titta på vilka datamängder vi ska ta tag i som nästa steg.

Som vanligt vill vi påminna om att hålla koll på vårt nyhetsflöde och våra inlägg på Linkedin och i DIGG:s community, så ni inte missar att ta del av de resultat som dataverkstaden löpande levererar och informerar om.

Regional samverkan

I den här lägesrapporten kommer vi lägga lite mer fokus på vad som sker i ÖMS-regionen, det vill säga Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland. Det har börjat röra på sig en hel del vilket inte minst syns på vår Sverigekarta där Sörmland, Uppsala och Östergötland gått fram flera steg pga. att kommunerna i länet börjat publicera öppna data.

I Sverigekartan visualiserar vi hur långt respektive region kommit i arbetet med att bedriva en regional samverkan på ett kvalitativt och effektivt sätt. Bedömningen är knuten till dataverkstadens mål att minst hälften av Sveriges region och kommuner ska ha etablerat en förmåga för att dela data öppet - det vill säga att publicera öppna data i någon form;

Sverigekartan - statistik - Dataverkstad

I ERUF-områden Småland och öarna (Gotland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg) kommer det snart startas en utredning om vilka öppna data som små- och medelstora företag vill ta del av för att kunna bedriva sina verksamheter med lönsamhet, kanske som en del av sitt produkt- och tjänsteutbud. Det kommer även att genomföras kompetenshöjande insatser. Inom ÖMS pågår en liknande kartläggning under samma tidsperiod. Utredningarna ska vara slutförda i november 2024 och vi ser med spänning fram emot resultatet.

Vi har även publicerat rykande färsk information om vilka regioner och kommuner som publicerar öppna data. I dagsläget är det 8 regioner och 76 kommuner som publicerar någon form av öppna data. Ni kan såklart ta del av resultatet på Sveriges dataportal;

Regioner och kommuner som publicerar öppna data - Sveriges dataportal

Särskilt viktiga datamängder och nationella projekt

I den här rapporten kommer vi att ha särskilt fokus på de datamodeller, specifikationer och vägledningar som vi i dataverkstaden tagit fram geografiska öppna datamängder. Vi kan konstatera att vi till dags dato tagit fram dessa underlag (i alla fall snart) för inte mindre än 11 olika geografiska öppna datamängder.

Det här är datamängder som alla GIS-avdelningar och GIS-samverkansforum borde titta närmare på och börja dela på ett likvärdigt och gemensamt sätt enligt våra specifikationer. På så sätt skapas en attraktiv och lättanvänd datamarknad för de aktörer i vårt samhälle som kan ha nytta av sådan data, varav kommunerna själva är en målgrupp och flera av de digitala tjänster som allmänheten använder från olika systemleverantörer.

1. Badplatser
Badplatser - Sveriges dataportal

2. Lekplatser
Lekplatser - Sveriges dataportal

3. Grillplatser
Grillplatser - Sveriges dataportal

4. Utegym
Utegym (Träningsplatser utomhus, utomhusgym) - Sveriges dataportal

5. Leder (generell)
Leder som länkade data - Sveriges dataportal

6. Ledig tomtmark
Lediga tomter - Sveriges dataportal

7. Parkering (inte helt klar ännu, stäms av med Trafikverket)
Parkering (utkast) - Sveriges dataportal

8. POI
Points-of-interest - Sveriges dataportal

9. Vård- och omsorgsverksamheter
Vård- och omsorgsverksamheter - Sveriges dataportal

10. Offentliga toaletter (inte helt klar ännu, klar inom 1-2 v)
Offentliga toaletter - Sveriges dataportal

11. Evenemangslokaler
Information om evenemangslokaler - Sveriges dataportal

För övrig tänkte vi inte redovisa så mycket mer när det gäller dataverkstadens arbete med olika datamängder. Allt finns på GITLAB, dataportal.se och dataverkstad.se!

Gå gärna in och titta på våra specifikationer och bidra med din sakkunskap – om något saknas eller behöver justeras/kompletteras. Vi tar helst emot dina kommentarer direkt i GITLAB. Ifall du saknar ett konto på GITLAB kan du skapa ett sådant utan kostnad. Hör dig om du behöver hjälp.

https://gitlab.com/sarskilt-viktiga-datamangder

Såklart ser vi gärna att du tar del av det resultat som vi skapat sedan tidigare i form av specifikationer och vägledningar. Det är ju själva idén med att dataverkstaden finns – att du ska använda resultatet i ditt dagliga arbete med att tillgängliggöra och publicera öppna data;

Datamängder – Topp-100-listan - Dataverkstad

Vi tar gärna emot fler förslag på datamängder som ni vill att vi ska titta närmare på. Skicka in era förslag via vårt formulär;

Föreslå datamängd - Dataverkstad

Ni kan även ladda ner topp-100-listan på Sveriges dataportal;

Särskilt viktiga datamängder inom region och kommun (Topp-100-listan) - Sveriges dataportal

Kommande webbinarium och konferenser

Just nu har vi inga webbinarium planerade i dataverkstaden men under våren kommer dataverkstaden att medverka på ett flertal konferenser:

  • Formpipes kunddagar 2024 (20/3) – för att berätta om vårt samverkansprojekt kring den digitala anslagstavlan och nämndsärenden som öppna data. I samverkansprojektet medverkar även TietoEvry och Sokigo.
  • Registratordagarna 2024 (22/4) – för att berätta om vad dataverkstaden är, öppna datalagen samt punkten ovan bland annat.
  • Sveriges Kart- och Mättekniska Förenings konferens 2024 (23/5) – samma syfte som ovan, med lämpliga exempel.
  • IoT-dagen i Jönköping (30/5) där vi framför allt kommer att ha fokus på hur man kommer igång med att tillgängliggöra och publicera öppna och delade data.

Upphandlingskrav för inbyggd öppenhet

Vi påminner också om att använda de kravtexterna som dataverkstaden tagit fram tillsammans med DIGG, för att i största möjliga mån säkerställa så kallad inbyggd öppenhet vid anskaffning och införande av nya it-system och digitala tjänster. Med inbyggd öppenhet syftar vi på att i säkerställa ägandeskap, möjlighet till att dela och använda delade data, samt att ha tillgång till verksamhetens data över tid. Det är inte en självklarhet idag.

Givetvis kan kraxtexterna användas av både offentliga och privata organisationer för samma syfte. Ni hittar dem på DIGG:s hemsida;

Rekommendationer för upphandling av data | Digg

Vi har även spelat in en film (från DIGG forum den 24 oktober 2023) där vi går igenom kravtexterna och hur de är tänkt att tillämpas. Se filmen – det är väl investerade 25 minuter och sprid dem till berörda kollegor på it-, juridik-, inköps- och upphandlingsavdelningarna.

Upphandla data? Kravtexter som effektivt stöd | Digg