Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om återvinningscentraler och -stationer

Datamängderna återvinningscentraler och återvinningsstationer är prioriterade som nummer 4 respektive 8 i listan om särskilt viktiga datamängder (topp-100-listan). Tyvärr har vi en situation i Sverige som gör det svårt att i dagsläget (mars 2023) ta fram en nationell specifikation och publiceras dessa datamängder som öppna data av Sveriges kommuner.

Anledningen till detta är nya bestämmelser som innebär att kommunerna ska ta över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall, och för information till hushållen om förebyggande och sortering av förpackningsavfall. Idag sköts insamlingen av producenterna bland annat genom FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen). Ansvarsövergången sker den 1 januari 2024.

Senast den 1 januari 2027 ska även fastighetsnära insamling vara införd för hushållen. De vanligast förekommande förpackningsslagen (papper, plast, metall och glas) ska alltid samlas in fastighetsnära. Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser och övriga förpackningsmaterial (trä, keramik, textil och dylikt) på kommunens återvinningscentral. Vidare innebär de nya bestämmelserna att kommunen måste ta emot alla förpackningsmaterial på en återvinningscentral.

I de dialoger som dataverkstaden fört med Avfall Sverige, FTI samt Återvinningsförbundet i Skaraborg, kan vi konstatera att det saknas en tydlig plan för hur denna ansvarsövergång ska hanteras i praktiken avseende digitala system och lösningar.

Med anledning av detta har dataverkstaden tillfälligt pausat arbetet med dessa datamängder tills de inblandade aktörerna kommit längre i sina förhandlingar och har en plan för det fortsatta arbetet med digitala system och lösningar för ändamålet.