"Arbetet med ett nytt vårdinformationssystem måste få ta tid"

Publicerad:
tf regiondirektör Ann-Charlott Järnström i mörk kavaj och gulgrön scarf

Sedan i måndags är Ann-Charlotte Järnström tillförordnad regiondirektör i Västra Götalandsregionen. En prioriterad fråga för den nya regiondirektören är givetvis frågan om VGR:s framtida vårdinformationssystem. "Arbetet med ett nytt vårdinformationssystem måste få ta tid", säger hon.

– Jag förstår att det finns en förväntan på besked om såväl val av system som hur vi ska organisera arbetet. Men det viktigaste just nu är att vi ger oss tid att ta väl grundade och förankrade beslut. Vi behöver ta hänsyn till vad vi vet, få återkoppling på det arbete som gjorts hittills och väga våra handlingsalternativ noggrant, säger Ann-Charlotte Järnström.

I grunden ligger det uppdrag som regionstyrelsen beslutade om i slutet av förra året, om att samordna hanteringen för att stödja ett hållbart och ordnat införande av ett adekvat journalsystem för framtiden.

Handlingsalternativ

Arbetet har pågått med hög intensitet under flera månader. Medarbetarnas erfarenheter har samlats in och redovisats. Arbetet med att ta fram förslag på handlingsalternativ pågår och delrapporterades för regionstyrelsen under onsdagen (läs mer här).

– Detta är en delrapport och i nuläget finns inget huvudspår. Det som presenteras är för- och nackdelar med olika typer av vägar framåt och vi behöver fler som tittar på de här handlingsalternativen i vårt fortsatta arbete.

Något som dock är klart är att när det väl blir dags för införande av ett nytt vårdinformationssystem så kommer det se helt annorlunda ut. Det kommer inte bli ett storskaligt införande och södra området kommer inte vara först ut.

– Vi ska se till att ha tydliga kontrollstationer under resans gång och en tidplan som är realistisk och kan justeras vid behov.

Organisatoriska förändringar

Förra veckan bestämdes det att styrgruppen för Program Millennium skulle pausas och att Ann-Charlotte Järnström temporärt skulle gå in som chef för Program Millennium. Men nu när hon utsetts till tillförordnad regiondirektör blir det i stället Bjarne Christiansson – avdelningschef på koncernstab digitalisering - som axlar rollen som tillförordnad programchef. I den rollen blir hans uppdrag att leda den nuvarande linjeorganisationen för Program Millennium och arbeta tillsammans med gruppen ”Samordning vårdinformationssystem”. 

– I och med detta knyter vi programorganisationen till koncernstab digitalisering på ett tydligare sätt och säkerställer ett mer samordnat arbete, säger Ann-Charlotte Järnström.

Kommer det bli fler organisationsförändringar kopplat till arbetet med vårdinformationssystem?

– Det är egentligen för tidigt att svara på sådana frågor idag. Men jag förstår att de snabba förändringar som skett på senare tid skapar en del oro. Jag ser behov av vissa förändringar även framöver men vill vara tydlig med att det inte handlar om att medarbetare ska behöva lämna VGR.

Uppdrag från regionstyrelsen

Under onsdagen beslutade regionstyrelsen bland annat att regiondirektören ska ta fram en handlingsplan som ska föreslå hur KPMG:s rekommendationer och slutsatser kan omhändertas. Dessutom ska en extern expertgrupp tillsättas för oberoende stöd och kvalitetssäkring av arbetet med handlingsalternativ och strategiska vägval framåt i arbetet med vårdinformationssystem.

– För att ta oss framåt krävs både självinsikt och mod att låta våra idéer prövas. Jag tror den externa expertgruppen kan bli ett viktigt verktyg för att utmana våra tankar, säkerställa kvalitet och ge oss ett ännu bättre beslutsunderlag, säger Ann-Charlotte Järnström.

I regionstyrelsens uppdrag skrivs också: “Det har framkommit oroande signaler om tystnadskultur i Västra Götalandsregionen, där medarbetare känner sig hindrade från att rapportera missförhållanden eller framföra kritik. Dessa signaler förstärkts i samband med den externa granskningen av införandet av Millennium samt regionens egen rapport, Medarbetares erfarenheter av systemet Millennium och införandeprocessen.”

Regiondirektören har därför också fått i uppdrag att ta fram förslag och struktur för inrättandet av en extern genomlysning som ska genomlysa tystnadskulturen i Västra Götalandsregionen.

– Att det finns signaler om tystnadskultur är väldigt oroväckande och jag delar regionstyrelsens bild av att det behöver omhändertas. Nu får vi se till att den externa genomlysningen kommer på plats och sedan agera på vad den kommer visa, säger Ann-Charlotte Järnström

– Jag vill inte föregripa en sådan genomlysning men som jag sade igår så behöver vi en öppnare kommunikation och det behöver bli enklare att göra sin röst hörd – och bli lyssnad på, fortsätter Ann-Charlotte Järnström.