Simulering används för att planera framtidens hälso- och sjukvård

Publicerad:

Västra Götalandsregionen (VGR) fortsätter arbetet med att utveckla hälso- och sjukvården. Under 2025 inleds ett arbete med att använda simulering som ett verktyg för att ta fram bättre underlag inför strategiska och långsiktiga beslut.

Genom att testa olika scenarier i dynamisk systemsimulering– till exempel hur vägval avseende hur resurser som vårdplatser, personal och teknik kan fördelas och titta på vilka effekter utifrån hela hälso och sjukvårdssytemet detta skulle kunna medföra – kan VGR få beslutsunderlag som möjliggör förbättrade möjligheter att planera vården mer effektivt utifrån invånarnas behov. 

Arbetet bygger på ett uppdrag från strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i december 2023. Under 2024 togs en förstudie fram i samarbete med Högskolan i Skövde. Den visar hur simulering kan användas för att möta framtida utmaningar inom vården. 

– Simulering ger oss möjlighet att testa olika lösningar innan vi beslutar och genomför förändringar, säger Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR. 

Kompetensuppbyggnad och samarbete.

Under 2025 kommer VGR påbörja arbetet med  att utbilda medarbetare, och på sikt är tanken att  bygga upp ett team med kompetens inom simulering och börja använda metoden i ärenden som rör invånarnas behov av akut vård. Arbetet är också en del av utvecklingen av en ny strategi för hälso- och sjukvården. 

– Genom att bygga upp egen kompetens inom simulering stärker vi vår förmåga att planera långsiktigt och hållbart, säger Karin Looström Muth. 

Samlad yta för prognoser och analyser 

Som en del av arbetet utvecklas en portal som ska samla prognoser och analyser om vårdens framtida behov. Portalen kommer att innehålla information och aktuella data om bland annat medicinsk och epidemiologisk utveckling, kompetensförsörjning, demografi och ekonomiska förutsättningar. Syftet är att portalen skall användas för att samla data för att kunna ge beslutsfattare bra beslutsunderlag med en samlad och tydlig bild av  hur vården kan behöva förändras fram till 2040.