Lust till läsning – en metodbok

Här hittar du metodboken Lust till läsning, en handbok i hur man som pedagog eller bibliotekspersonal kan trigga läslusten hos barn och unga. 

– Vi har arbetat väldigt tydligt med just lustläsning, att skapa lust utan några som helst krav på prestation eller motprestation, särskilt i vårt projekt Sommarboken. Det är ett projekt som biblioteken kan anmäla sig till som en aktivitet på sommarlovet. Då förbinder man sig att inte ställa krav på deltagarna, alltså barnen. Man får inte värdera hur många böcker barnen läser, utan fokusera på läsning. Vad som helst – faktaböcker, serier, ljudböcker, berättar Katarina Larson, projektledare på Kulturförvaltningen.

Metodboken Lust till läsning är skriven av journalisten Hanna Jedvik. Illustrationerna är gjorda av konstnären och illustratören Rustan Ryden. Förutom intervjuer med bibliotek, som delar med sig av metoder, tankar och idéer, har Hanna Jedvik tagit del av relevant forskning, som visar på betydelsen av läsning och hur man kan skapa lusten till läsning. Och den är lika användbar för pedagoger som bibliotekspersonal eller för alla som har barn omkring sig. 

Vi fokuserar även på boksamtalet mellan bibliotekarien och barnen som träffas på bokträffarna, för det är oerhört viktigt att barnen lär sig att samtala om böcker och om det de läser. Samma sak gäller där – att man ställer öppna frågor och försöker undvika värderande kommentarer eller frågor. Metodboken är väldigt hands on, samtidigt som den är inspirerande. Vi har fått väldigt mycket positiva kommentarer under Bokmässan. Inte minst att den är snygg. Och de kommentarerna kommer från människor som har sett väldigt många handböcker, så det tar jag verkligen med mig som positiv feedback.

Här hittar du den som pdf, ladda hem eller läs på skärmen. 

Du kan även beställa flera till ditt bibliotek eller skola genom att mejla Katarina Larson 

Katarina Larson

Konsulent

Telefonnummer