Årås säteri, Ulricehamns kommun

En vit byggnad med röda detaljer och mörkt tak står bakom träd.

En av de främsta gårdarna i Västra Götaland med kopplingar till Gustav Vasa.

Enligt sägnen var Årås var en av Västergötlands förnämsta gårdar under medeltid. För drygt 500 år sedan kom Gustav Vasas förtrogne, riksrådet Erik Eriksson Gyllenstierna den yngre af Lundholm, till Årås.

Erik var gift med Anna Karlsdotter. Hon tillhörde Winstorpätten, en av Sveriges äldsta adliga ätter, som kom från Winsarp i Dalum. Anna Karlsdotter var änka efter Erik Karlsson Vasa, en nära släkting till Gustav Vasa.

Det var under ätten Gyllenstiernas tid som säteriet hade sin glansperiod. Godset ägdes av samma släkt under 200 år.

Huvudbyggnaden brann ner

1757 köpte Nils Wästfeldt Årås med tillhörande kvarn, underlydande 49 gårdar och tio torp. När sonen Adolf Fredrik tog över 1769 skedde flera förändringar i gårdsstruktur och på byggnader.

År 1792 brann huvudbyggnaden från 1400-talet ner, men uppfördes på nytt 1809.

Idag består byggnaden av 16 rum, två kök, tre hallar och en källare. Övervåningen var tidigare paradvåning och bottenvåningen avsedd för tjänstefolket med bland annat mjölkkammare, köttbod, pigkammare och vinkällare.
Källargrunden är husets äldsta del och härstammar från 1400-talet. Två annex är från sent 1700-tal.

Engagerad bygdegårdsförening

2012 övertogs säteriet av Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn, som sedan 1983 har lagt ner ett idogt arbete på att återskapa byggnaderna runt omkring. Kvarn, drängstuga, arrendatorsbostad, nuvarande vandrarhem och dansbana är några av projekten som fått sig en ansiktslyftning. 

I några år har de ordnat byggnadsvårdsläger i samarbete med Byggnadsvårdsföreningen för att återskapa säteriets huvudbyggnad.  

Vill du veta mer om Bygdegårdsföreningen Årås kvarn?

Årås Kvarn och STF Vandrarhem, en oas vackert belägen vid ån Tidan där den förbinder sjöarna Jogen och Vållern. Här bedrivs kombinerad bygdegårds- och vandrarhemsverksamhet i lokaler som är mycket speciella och charmiga.

Läs mer om Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn och dess verksamhet.

 

Hitta till Årås Säteri

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Ulricehamns kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Folkets hus
  • Vattenverket
  • Källebacka säteri
  • Platsen där Mönekragen hittades (Sveriges största guldhalskrage)