Skara domkyrka, Skara kommun

Skara domkyrkas två torn i sten med grönt tak.
Fotograf: Västergötlands museum

En rikskänd profil i dubbel bemärkelse.

Västergötland kristnades tidigt, den senaste forskningen pekar på tiden runt 900-talet. I Skara ska det ha legat en kyrka redan på 1000-talet, men den första kända kyrkan invigdes år 1150. Då stod den på stadens högsta punkt, men tills idag har resten av stadens mark vuxit upp runt omkring till följd av århundraden av gammalt avfall och rivna hus som staplats på varann. Kvar av den medeltida kyrkan finns kryptan under koret.

Kyrkan byggdes vidare i gotisk stil från 1200-talet och framåt, med sandsten från Västergötland som främsta byggmaterial. Drivande i projektet var biskopen Brynolf Algotsson som senare kom att bli helgonförklarad. Han blev också känd som mannen som fört en tagg ur Kristi törnekrona till Skara, en tagg som sägs finnas inmurad i kyrkväggarna sedan reformationens gallringar. 

Kyrkans två torn tillkom under 1800-talet och hade då platta tak, vilket gav dem smeknamnet Skara byxor, ett smeknamn som lever vidare trots att tornen senare fick ett mer spetsigt utseende.

Skara domkyrka har eldhärjats flera gånger, senast ganska illa år 1947. Efter varje brand har kyrkan återuppbyggts eller restaurerats med nya tillägg. Idag är Skara domkyrka en av de mest framträdande kyrkorna i Sverige och med de dubbla tornen tronande mot himlen kan kyrkan ses från långa avstånd över slätten.

Hitta hit

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Skara kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.