Öckerö gamla kyrka, Öckerö kommun

Öckerö gamla kyrka med kyrkogården i förgrunden.

Dramatisk kyrka med lång historia.

Öckerö gamla kyrka har en lång historia. På 1200-talet byggdes en stavkyrka på platsen för en forntida offerlund. I stavkyrkan valdes Magnus Håkansson (Magnus Lagaböter) till tronföljare i Norge, dit Bohuslän då hörde, midsommardagen 1257 med handen på vad man trodde var en del av Kristi kors, som Sigurd Jorsalafarare fört hem från Jerusalem.

Från stavkyrka till Mariakyrkan

I mitten av 1400-talet ersattes stavkyrkan av Mariakyrkan – den nuvarande stenkyrkan som byggdes i gråsten. De äldsta delarna av långhuset utökades vid ombyggnaden 1781, då man rev man det gamla koret och förlängde byggnaden, som blev dubbelt så lång med ett kor av långhusets bredd. Vid samma tid tillkom vapenhuset i väster.

När Öckerö nya kyrka invigdes 1906 började Mariakyrka förfalla och inom församlingen diskuterades till och med en rivning av det medeltida templet. Kyrkan räddades dock, renoverades genomgripande och återinvigdes 1944. Delar av dopfunten, ett triumkrucifix och skulpturer av madonnan med barnet och Olav den helige är bevarade från det medeltida templet.

Dramatiska takmålningar

De unika takmålningarna i kyrkan utfördes av Jean Liljedahl i slutet av 1700-talet. Målningarna präglas av en dramatisk motivkrets hämtad från bibelns berättelser – med ljus och mörker, eller himmel och helvete, om man så vill. Om man lyfter blicken kan man se vackra bilder av änglar och keruber men också djävulen och helvetets fasor. Liljedal målade även bland annat bänkinredning och altarringen. 

Inspiration från Albrecht Dürer

Altaruppsatsen har som huvudmotiv em målning föreställande Nattvarden, efter en förlaga i ett träsnitt som den tyske träsnidaren Albrecht Dürer skapande i början av 1500-talet.

Vid Öckerö gamla kyrka ligger flera hembygdsgårdar längs Bygdevägen och omfattar fyra boningshus, en handelsbod, ladugård, potatiskällare, spruthus, garage, tvättebod, Tönns-Annas (samlingslokal), Olles-Annas sjapp, hönsgård och sjöbod. Öckerö hembygdsförening sköter om och levandegör hela området.

Hitta till Öckerö gamla kyrka

Vi har fått in tips på spännande platser i Öckerö kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Bremerska villan, "Smugglarvillan"
  • Väderkvarnen på Heden, Hönö
  • Båken på Kalvsund

  • Ishuset på Björkö