Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Migränappen

Med hjälp av mobilapplikationen Migränappen vill VGR ge personer med huvudvärk och migrän ett stöd att bättre kunna dokumentera sina anfall samt bidra till att patienten kan få tillgång till pålitlig information. Det blir ett verktyg för användaren att lättare förstå sin egen huvudvärk/migrän, få hjälp till självhjälp och underlätta för dialog med vården.

Hur kan invånare och patienter använda sig av appen? 

Den som besväras av migrän eller annan huvudvärk kan via en huvudvärkskalender registrera och dokumentera sina besvär, intag av akuta läkemedel, eventuella utläsande faktorer. Informationen som användaren registrerar sammanställs i appen och ger återkoppling på den inmatade datan.

Appen kommer att kunna ge stöd för patienten att själv hantera sin migrän/huvudvärk, stöd åt egenvård. Patienter som använder appen kommer att kunna ge bättre information i sina kontakter med vården, till exempel ge patienten stöd att berätta hur ofta anfall kommer eller vilken smärtnivå de har.

Hur kan vårdgivare använda sig av appen?

Genom informationen som patienten samlar i appen skapas en samlad historik över patientens huvudvärk. Appen ger bland annat återkoppling på huvudvärksfrekvens, smärtintensitet, hindrandenivå, användning av akutläkemedel och eventuella utlösande faktorer. Den samlade informationen kan ge ett bättre underlag i patientens kontakt med vården, och därav underlätta för vården att sätta en diagnos samt följa effekten av en behandling. Syftet är att den informationen patienten förmedlar ska vara tydlig och av hög kvalitet och därigenom underlätta för vården att hjälpa patienten.

Inte i dagsläget. Frågan är komplex, men vi jobbar på en lösning. I nuläget går det endast att lägga till de akuta läkemedel som listas i appen. Saknar du något viktigt akut läkemedel för migrän, kontakta oss så ser vi över om detta bör läggas till.

I första releasen av appen finns ingen koppling till patientens journal eller något annat av Västra Götalandsregionens system. Detta innebär att det som skrivs in i appen bara finns i användarens egen telefon. Som vårdgivare får du därför ta till dig det som patienten visar eller berättar. 

Målet är dock att du som vårdgivare ska kunna se informationen som patienten registrerat i appen för att kunna analysera det, exempelvis inför ett besök. Detta är något som vi jobbar på just nu, men tidplan är ännu inte klar.

Appen laddas ner på Appstore och Google Play och kan börja användas direkt. Ingen förkunskap krävs för att använda appen.

Vem som helst kan ladda ner och använda appen. Du måste till exempel inte ha migrän eller bo i Västra Götaland för att få använda appen. Den dagen vi får en koppling till vårt journalsystem eller annat system för att exempelvis kunna förbereda ett besök, kommer vi lägga till en inloggning så att personer tillhörande vår region får tillgång.

Appen laddas ner på Appstore och Google Play och kan börja användas direkt. Ingen förkunskap krävs för att använda appen.

I första hand riktar vi oss mot ungdomar och vuxna från 16 år, eftersom det är åldersgränsen för att tillhöra neurologen för vuxna.  

Om någon under 16 år ändå skulle använda sig av appen spelar mindre roll. Dock finns vissa anpassningar och värden i appen som riktar sig mer mot vuxna än personer under 16 år.  

En app för yngre personer skulle även designas annorlunda, för att bättre kunna tillmötesgå dem som målgrupp och deras förväntningar för att få en bra användbarhet.  

Nej, Migränappen är inte MDR-märkt. De funktioner som finns i nuläget i appen syftar till att det är individen själv som matar in uppgifter. Uppgifterna sammanställs sedan i appen, men värderas eller analyseras inte. För dessa funktioner krävs inte en MDR-märkning. Dock ser vi att vi kommer komma dit med framtida funktioner och vi förbereder oss därför, både tekniskt och organisatoriskt, för att en MDR-märkning ska kunna genomföras.  

Funktionsbrevlåda

Skicka in frågor och förslag om appen

Mikael Edsbagge

Ställföreträdande verksamhetschef
Senast uppdaterad: 2023-06-30 08:21