Funktioner i appen

Migränappen har mängder med funktioner för att bättra lära känna sin sjukdom och få en helhetsbild över sin sjukdomshistorik. För dig som medarbetare inom vården kan det vara bra att känna till några av de viktigaste funktionerna i appen.

Lägg till huvudvärk 

Den absolut mest väsentliga delen av appen. Här lägger användaren in sina dagar med huvudvärk. För att göra det enkelt räcker det med datum och starttid samt att på en skala ange smärtnivå och/eller hindrandenivå.  

Till detta kan användaren lägga till vilka akuta läkemedel hen har tagit samt startpunkt i huvudet, varaktighet, symtom, påverkande faktorer och egna anteckningar. 

Alla dessa detaljer är inte alltid viktiga att fylla i. I första hand är det bra inför att en diagnos ska ställas. Därefter är det viktigt om läkare och patient har kommit överens om att vissa detaljer är viktiga att notera. I övrigt är det upp till användaren själv. För vissa är det viktigt att notera detaljer som de kan följa upp för att skapa en större förståelse för sin egen sjukdomsbild.  

Lägg till läkemedel 

Intag av akuta läkemedel är en viktig del i att utvärdera sitt mående och sin behandling. Dels för att inte få i sig för mycket akuta läkemedel då en överanvändning i sin tur kan skapa ytterligare huvudvärk. Dels för att kunna utvärdera vilka läkemedel som fungerar bäst för individen. 

Lägg till aktivitet 

Att det finns behandling utöver läkemedel är en viktig upplysning att ge. Genom denna funktion visar vi på att just dessa vetenskapligt bevisade metoder finns och fungerar. Att dokumentera sina aktiviteter ger även en positiv känsla av att kunna påverka sin situation på ett annat sätt än att använda läkemedel. De aktiviteter som finns i appen är: 

  • Akupunktur  
  • Avslappning
  • Lågintensiv aktivitet
  • Medelintensiv aktivitet
  • Högintensiv aktivitet 
  • Annat 

Huvudvärkskalender 

Huvudvärkskalendern är en månadskalender som markerar dagar användaren har haft huvudvärk, vilka dagar användaren har tagit akuta och förebyggande läkemedel samt vilka dagar användaren har utfört en aktivitet (icke-farmakologisk behandling). Kalendern kan snabbt ge en översikt om hur ofta/sällan man exempelvis har huvudvärk, eller visa samband på minskad huvudvärk eller intag av akuta läkemedel efter period av aktivitet/icke-farmakologisk behandling. 

Under kalendern listas alla de händelser som användaren har lagt in den aktuella månaden. Dessa går att redigera eller ta bort. 

Översikt och sammanställningar

I appen presenteras en översiktsvy med sammanställningar av de registreringar som användaren lägger in. Detta för att göra det lättare för användaren att förstå sin sjukdom och hitta mönster och samband. I appen visas:  

Perioderna som man kan välja att sammanfatta i är 1, 4, 12 veckor samt ett år. Dessa kan också jämföras med föregående period av samma längd – till exempel kan användaren alltså välja att jämföra den senaste 12-veckorsperioden med de föregående 12 veckorna. Här kan användaren då se hur många huvudvärksdagar hen haft, och om det ökat eller minskat mot föregående period. Samma information visas även för antal dagar med akuta läkemedel.

Det går också att välja en egen period, om man tex vill se hur semesterperioden varit eller hur många huvudvärksdagar man haft sedan man började en ny behandling.

En sammanställning över vilka veckodagar som huvudvärken inträffar. Detta kan snabbt ge en indikation på om det är någon dag i veckan som sticker ut. 

En sammanställning över hur smärtsam huvudvärken har varit. 

En sammanställning över de symtom och de påverkande faktorer som angetts. Här finns ännu ingen ”topplista”, då detta skulle kunna bli missvisande. Om användaren exempelvis angett att alkohol är en påverkande faktor, men samtidigt inte dokumenterat de gånger som hen druckit alkohol och inte fått migrän.  

Uppmaningar att söka vård 

För att få fler att förstå att de behöver söka vård finns två informationsrutor som visas för användaren om vissa kriterier uppnås. Uppmaningarna visas för alla och är viktiga för alla, oavsett mildare omfattning av migrän eller diagnostiserad kronisk migrän. Dock är troligen den största gruppen de personer som ännu inte använder sig av förebyggande läkemedel.  

Uppmaningar visas när man:

  1. överskridit ett visst antal dagar med hög smärta eller en hög hindrandegrad under en period. Visas vid 9 dagar eller fler, med svår huvudvärk (nivå 4-6/6) och/eller samma nivå på hindrandegrad, under en 12-veckorsperiod.
  2. Överskridit rekommenderat antal dagar med akuta läkemedel under en period, då detta i sin tur kan leda till mer huvudvärk på grund av läkemedelsöveranvändning. Visas vid 28 dagar med akuta läkemedel, under en 12-veckorsperiod.

Lär mer om migrän

Under fliken "Lär mer" finns artiklar och filmer om migrän som kan vara värdefulla både för personer med migrän och för anhöriga som också vill lära sig mer. Exempel på ämnen:

  • Vad är migrän?
  • Vilka akuta och vilka förebyggande läkemedel finns och hur brukar dessa hanteras?
  • Hur kan stress, oro och sömn påverka migrän och vad kan jag göra själv för att minska dessa påverkande faktorer? 

Allt material är skrivet av specialister som arbetar på den Regionala migränmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.