Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Tidigare studentmedarbetare berättar

Sabina och Lotta kombinerade högskolestudier med extrajobb inom sina utbildningsområden i Västra Götalandsregionen (VGR). Att vara anställd som studentmedarbetare har gett dem arbetslivserfarenhet, kontakter och kunskap om deras framtida yrken. Här berättar de om sina erfarenheter som kommunikatör i ambulansverksamheten och HR-konsult på Folktandvården.

Högt tempo som kommunikatör i Ambulansverksamheten

Sabina Isaksson arbetar som studentmedarbetare inom kommunikation i NU-sjukvården på ambulansverksamheten i Trollhättan. Hon studerar en yrkesutbildning i operativ digital kommunikation i Uddevalla och har tidigare en examen i medie- och kommunikationsvetenskap från Göteborgs universitet. Hon sökte sig till VGR för att få arbeta med intern kommunikation.

– Jag intresserar mig för patientperspektivet och ville arbeta med något som bidrar till samhällsnyttan, berättar hon. Allt handlar ju om patientsäkerhet, även hur patienter och våra medarbetare når rätt information.

Ambulansverksamheten är en arbetsplats med högt tempo som kräver stresstålighet och självständighet. Sabina kände att hon verkligen ville ha jobbet när hon läste annonsen, men hade också tankar om hur hon skulle hinna med allt:

– Ska jag jobba extra vid sidan av heltidsstudier på pendlingsavstånd och samtidigt ha energi för två barn i förskoleåldern? tänkte jag först. Men det har gått bra, säger Sabina. Det blir mycket att både studera och arbeta samtidigt, men det går att lösa. De är väldigt flexibla med tider och möten här.

Praktisk erfarenhet som komplement till utbildningen

Sabina har redan en examen i kommunikation men kände att hon ville arbeta mer med det digitala och få praktisk kunskap, så hon sökte sig till en yrkesutbildning med den inriktningen. Hon studerar nu den första terminen och tillsammans med extrajobbet blir det mycket praktisk övning.

– När man läser blir det fokus på det teoretiska och här får man det praktiska. På utbildningen lär man sig vad man ska göra och här lär man sig hur det går till, säger Sabina.

Alla studentmedarbetare har en handledare under sin anställning. Sabina ser sin handledare som en kollega som finns där när hon behöver hjälp.

– Det har varit bra att ha en handledare även om hon och jag ofta arbetar på olika ställen. Det har alltid funnits någon att vända sig till och det är skönt att ha den möjligheten, berättar hon. Jag tror att en stor skillnad mellan att vara studentmedarbetare och övriga anställda är att man vågar prova mer som studentmedarbetare, och det gynnar dem också. Blir det fel får man göra om bara.

Hennes intresse för att arbeta med kommunikation i vården har stärkts under anställningen.

– Det är jätteintressant att ta del av hur ambulansverksamheten fungerar. Det tog ett tag att greppa storleken på VGR:s verksamhet i sin helhet. Efter första dagens alla detaljer om verksamheten och VGR:s interna struktur trodde jag att huvudet skulle sprängas, säger Sabina och skrattar. Jag har fått en djupare förståelse för det nu och märker att jag har utvecklats mycket längs vägen.

Extrajobb som HR-konsult istället för praktik

Lotta Viggedal arbetar som HR-konsult på Folktandvården i Göteborg. Henens karriär på VGR började samtidigt hon studerade personalvetarprogrammet på Göteborgs universitet. Under sin näst sista termin under hösten år 2015 började hon arbeta som studentmedarbetare inom HR på Folktandvården.

– Jag har alltid jobbat parallellt med studierna, berättar Lotta. Men jag hade inte arbetat med något inom HR när jag fick se annonsen för det här jobbet. Vi hade ingen praktik på min utbildning, så därför kändes det viktigt att få anknytning till arbetslivet, kontakter och förståelse för vad arbetet innebär i praktiken, fortsätter hon.

Lotta ser många fördelar med att ha jobbat som studentmedarbetare inom sitt utbildningsområde parallellt med studierna, även om det ställer höga krav på planering för att hinna med allt. Hon arbetade i snitt femton timmar i veckan under sin anställning, men berättar att kollegorna har varit tillmötesgående och flexibla så att hon har kunnat anpassa sin arbetstid efter tentor och deadlines. Hon tror även att jobbet kan ha haft en positiv effekt på studierna:

­­– Jag tror att studentmedarbetaranställningen kan leda till ökad motivation för att slutföra studierna. Jag kände att jag blev tryggare och stärkt i min yrkesroll och kompetens av anställningen. Jag har fått arbetslivserfarenhet och lärt mig mer om vad man kan göra när man jobbar inom HR, säger Lotta.

Från studentmedarbetare till nya jobb i VGR

Lotta sökte sig till VGR för att få arbeta i en organisation med en stor HR-avdelning som inte enbart arbetade med rekrytering.

– Jag ville få testa på bredden som finns i en större organisation. Det finns en annan möjlighet att få utvecklas på en större arbetsplats, säger hon.

Det fick hon sedan uppleva själv, då hon kort innan sin examen i juni 2016 fick anställning på samma avdelning som hon hade jobbat extra på. Där har hon jobbat fram tills nu. Efter årsskiftet 2016–2017 kommer Lotta att börja jobba som HR-specialist på Habilitering & Hälsa, en annan förvaltning i VGR. Hon ser fram emot att ta nästa steg och är nöjd med sin tid på Folktandvården och allt som hon har lärt sig där:

– Jag har definitivt fått erfarenhet och lärt mig mer om hur man kan driva projekt. Man tar med sig mycket erfarenheter från en anställning även om det kan vara svårt att sätta fingret på allt, säger hon.

Senast uppdaterad: 2020-05-04 15:29