Aktuellt
Notiser om regional utveckling.
Aktuellt
-
I dag har Västra Götalandsregionen (VGR), tillsammans med Trafikverket och övriga parter under ledning av länsstyrelsen, fördjupat överenskommelsen om ny järnväg för sträckan Göteborg-Borås - den högst prioriterade infrastruktursatsningen i Västsverige.
-
Sophia Litsne är sedan 2001 regionutvecklare på VGR:s näringslivsavdelning vars uppdrag är att medverka till att skapa ett konkurrenskraftigt, innovativt och hållbart näringsliv. Här berättar Sophia mer om syftet med höstens erbjudanden för att stötta företag med exportplaner.
-
Västsverige är landets draglok i den gröna omställningen, och ledande inom innovation och export. Men utan mer el – nu – riskeras 25 000 västsvenska jobb inom tio år och på lång sikt kan det handla om uppåt 70 000 jobb. Hela Sveriges konkurrenskraft står på spel, skriver VGR, Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren i en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten.
-
I regional utvecklings sista nyhetsbrev innan vårt sommaruppehåll, finns fullt av initiativ, projekt och överenskommelser värda att fira. Om du inte fick det i din mejl kan du läsa juninumret och tidigare nummer här. Och i så fall, varför inte prenumerera inför hösten!?
-
Västsverige har alla förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft samtidigt med den gröna omställningen, men för att klara klimatmål och internationell konkurrens krävs stora investeringar i industri, infrastruktur och elförsörjning. Därför behövs det tydligare prioritering av statliga satsningar utifrån var de gör mest nytta för omställningen i hela landet, framgår i en ny rapport.
-
Västra Götalandsregionen leder tillsammans med Sahlgrenska Science Park Business Region Göteborg (BRG) och Sahlgrenska Universitetssjukhuset det prestigefyllda PRECISEU-projektet som ska koppla samman innovationssystem över hela Europa för att främja utvecklingen av precisionsmedicin.
-
Västra Götalandsregionen (VGR) ska genom ett nytt life science-kontor driva och synliggöra Västra Götalands styrkor inom området. Kontoret ska skapa bättre förutsättningar för ett proaktivt samarbete med akademi och näringsliv som bidrar till Västsveriges och Sveriges konkurrenskraft.
-
Nu har parterna kommit överens om en inriktning för fortsatt arbete för ny järnväg mellan Göteborg och Borås. Landshövding Sten Tolgfors, Länsstyrelsen Västra Götaland, har idag lämnat en delrapport till regeringen.
-
Förstärkt stamnät, flexiblare elanvändning och ny lokal och regional produktion av el. De tre områdena pekar Västra Götalandsregionen (VGR), Länsstyrelsen Västra Götaland och Svenska kraftnät ut som viktiga i rapporten Framtidens elförsörjning i Västra Götaland, som nu har publicerats.
-
Upphandlingen av en regional IoT-plattform inom projektet IoT-samverkan Västra Götaland är i full gång och flera anbud har kommit in från kvalificerade leverantörer. Just nu pågår utvärderingen av anbuden som väntas bli klar till sommaren, vilket kan innebära tilldelningsbesked tidigt i höst.
-
Miljö- och regionutvecklingsnämnden, MRU, valde att hålla sitt nämndmöte den 24 maj på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara med fokus hållbar utveckling inom livsmedel och de gröna näringarna.
-
Under 2023 tog publiceringen av öppna data fart på allvar i Västra Götaland. Antalet kommuner som publicerar öppna data ökade med 30% och antalet datamängder med 40%.
-
Den 9 maj uppmärksammar vi Europadagen och då är det även exakt en månad kvar till vi går till valurnorna för valet till Europaparlamentet. Men vad gör EU för Västra Götaland och varför är det viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet den 9 juni?
-
Västra Götalandsregionen, genom miljö- och regionutvecklingsnämnden, understryker vikten av jämställda styrelser genom att förnya finansieringen av Styrelselistan, ett avgörande steg för att stärka mångfald och konkurrenskraft i regionens näringsliv.
-
Nu är inflyttningslots AnnaSara Perslow och Ulf Adolfsson som är projektledare på plats för att forma projektet "Hitta hem i Dalsland" under 2024. Detta är en treårig satsning som är ett led i att stärka Dalslands attraktivitet som en plats att leva, bo och verka i.
-
Det behövs gemensamma satsningar för att driva på utvecklingen och användandet av AI i Sverige. Det är ett av huvudbudskapen när Region Skånes regionala utvecklingsdirektör Anna Pettersson och Västra Götalandsregionens regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson besöker den nationella AI-kommissionen.
-
Miljö- och regionutvecklingsnämnden i VGR har beslutat om en satsning på 8 miljoner kronor på projektet SWITCH:a mot hållbar och hälsosam mat. Projektet ska främja samarbete mellan livsmedelsindustrin, life science-sektorn och hälso- och sjukvården i den unika miljön som just nu byggs upp på GoCo Health Innovation City i Mölndal. Denna medfinansiering möjliggör en första etablering av livsmedelsområdet.
-
De åtta partnerna i projektet EXPBIO har träffats för första gången i ett europeiskt samarbete som ska främja biologisk mångfald i Nordsjöregionen. EXPBIO leds av Göteborgs botaniska trädgård. vars huvudman är Västra Götalandsregionen (VGR).
-
Planen för landets vägar och järnvägar. Det var en av punkterna på torsdagens möte mellan ledningarna för Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen (VGR).
-
Kommunerna i Dalsland och VGR skrev den 8 mars under överenskommelsen för Backa Barnet. Det är ett treårigt projekt med fokus på tidiga insatser för att fånga upp och ge rätt stöd till barn och unga, och ett samarbete för att fler ska uppnå fullföljda studier.
-
Miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) i VGR tar nu ett kraftfullt steg mot en mer hållbar och konkurrenskraftig framtid för företag i Västra Götaland. Med en investering på 9 miljoner kronor siktar man på att främja övergången till lönsamma cirkulära affärsmodeller som integrerar digital utveckling, en strategi som EU framhåller som avgörande för hållbart entreprenörskap.
-
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet som ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. VGR är en av aktörerna i Shift2Access, ett av fem program som handlar om hållbar samhällsbyggnad och mobilitet.
-
Behovet av att hitta rätt kompetens i offentlig sektor är i dag vår största arbetsmarknadsutmaning. Därför beviljar miljö- och regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen 14,7 miljoner kronor till sex projekt som ska förbättra kompetensförsörjningen i offentlig sektor. Projekten ska bland annat genomföra skräddarsydda utbildningar inom praktisk AI-tillämpning för vårdpersonal, öka användningen av digital teknik inom äldreomsorgen och utveckla karriärvägar inom förskola.
-
Med Industridagen 2024 välkomnar Industrirådet på nytt Sveriges beslutsfattare för diskussion och inspiration om vad vi tillsammans behöver åstadkomma för att Sverige ska fortsätta vara en konkurrenskraftig, innovativ och robust industrination.
-
Frågan om järnväg Göteborg-Borås har pågått länge. I höstas kom det välkomna beskedet från regeringen att järnvägen Göteborg-Borås återigen var aktuell för utbyggnad och att regeringen har avsatt 43,5 miljarder för detta. Därefter har det förts diskussioner mellan Västra Götalandsregionen och direkt berörda kommuner – Göteborg, Mölndal, Härryda, Bollebygd och Borås samt Trafikverket för att hitta den bästa lösningen och säkra den viktiga järnvägen.
-
Kommunalförbunden och Västra Götalandsregionen har slutit en överenskommelse om att agera gemensamt för att snabba på utbyggnaden av el i de 49 kommunerna. Det är viktigt eftersom Sveriges framtida konkurrenskraft är beroende av västsvensk industri och industrin av fossilfri el. Elförsörjningen måste lösas annars förloras inte bara nyinvesteringar utan även befintligt näringsliv och jobb.
-
Invånarnas upplevelse av livskvalitet har höga värden i Dalsland och det finns många dalslänningar som brinner för att lyfta och visa upp landskapets attraktivitet. Nu samlas Västra Götalandsregionen tillsammans med en mängd aktörer i en bred satsning, "Hitta hem i Dalsland" för att få nya invånare att flytta till landskapet.
-
Industrin står för över 40 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland. Och under 2021 ökade utsläppen med 10 procent jämfört med 2020. Om klimatmålet för 2030 ska nås behöver vi snarast ersätta fossila råvaror och energi med fossilfria och förnybara alternativ, säger Forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning i sin nya rapport.
-
Kompetensbristen är en stor utmaning i Västra Götaland och prognoser visar att den ökar de närmaste åren. International House Gothenburg bidrar till Västra Götalands kompetensförsörjning genom att effektivt och välkomnande ta emot internationell kompetens och ge dem rätt förutsättningar att komma in i jobb eller studier och sina nya liv. Miljö- och regionutvecklingsnämnden gör därför en fortsatt satsning på verksamheten med drygt 4 miljoner kronor.
-
Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden har beslutat om 50 miljoner kronor för att förbereda för elektrifiering av Västtrafiks färjetrafik.
-
Varje höst får 6 000 invånare i Västra Götaland en enkät om åsikter i olika samhällsfrågor och hur VGR uppfyller sina uppdrag. Det är den västsvenska SOM-undersökningen (SOM står för Samhälle, Opinion, Medier) som årligen följer upp Vision Västra Götaland med vad invånare tycker.
-
– Dagens livsstil är ohållbar, vi måste börja göra saker annorlunda och tänka cirkulärt. Vi har många gånger helt kommit ifrån att tänka resurseffektivt och behöver skapa en kultur och en ekonomi som inte belönar resursslöseri.
-
Med stora industrietableringar och flera batterifabriker på gång är det många bitar som behöver vara på plats. En som jobbar dagligen med det - och ska se till att alla samhällets insatser drar åt samma håll är den nationella samordnaren Klas Ericson.
-
MR-dagarna, Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter hålls den 23-25 november på temat ”Rätten till utbildning och arbete”. VGR har medverkat med två seminarier: ”Helhetslyftet skapar socialt hållbar kompetensförsörjning” och ”Barns rätt till utbildning – föräldrar som resurs” där ledamöter från regionstyrelsens beredning för mänskliga rättigheter var på plats och inledde och avrundade de båda seminarierna.
-
Hanna Katarina Nyroos, regionutvecklare, är ansvarig för det nya regionala serviceprogrammet (RSP) som gäller till 2030. Målet är att skapa attraktiva livsmiljöer genom att stimulera till en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig service - för både medborgare och näringsliv - i glesbygd och skärgårdsområden. Här svarar Hanna Katarina på några frågor om den kommande konferensen Partnerskap för regional service den 14 december i Alingsås, där hon hoppas att många aktörer ska bidra med erfarenheter och tips för att driva utvecklingen framåt.
-
Maria Larsson som har sin bas hos enhet Samhällsanalys på regional utveckling, är samordnare för den västsvenska kraftsamlingen för digitalisering som har fem fokusområden: näringslivets digitala transformation, digital kompetens och lärande, säker och hållbar digital infrastruktur, offentlig sektors digitala transformation och invånarnas digitala delaktighet och tillit. Här svarar Maria på några frågor inför den årliga konferensen "Digitalisering i människans tjänst" 28 november.
-
Ett 70-tal västsvenska riksdagsledamöter och företagare var på plats när Västsvensk samling hade premiär i Stockholm 8 november. Temat var Västsverige - motorn i industrins gröna omställning. Västra Götalandsregionen bjöd in tillsammans med Svenskt Näringsliv, Västsvenska Handelskammaren och Business Region Göteborg.
-
Nu startar initiativet Backa barnet i fem Dalslandskommuner. En satsning för att tidigare fånga upp och ge rätt stöd till de barn som behöver så att fler klarar sin skolgång. Att klara grundskolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga ohälsa, utanförskap och kriminalitet.
-
Life science-sektorn i Västsverige sysselsätter drygt 10 000 personer och life science- klustret i Göteborg är ett av de största i Norden. Trots det har invånarna i Göteborgsområdet väldigt låg kännedom om life science-sektorn, visar en ny Novusmätning. Nu markerar sex stora life science-aktörer startskottet för en gemensam kommunikativ kraftsamling – med målet att sätta den västsvenska life science- sektorn på kartan.
-
Volvo Autonomous Solutions testarena på AstaZero utanför Borås, en ny testsite för autonoma arbetsmaskiner och lastfordon invigdes 8 november. På plats för att klippa bandet tillsammans med övriga involverade, var Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.
-
Karin Hermansson från Stenungsunds kommun blev vinnare i kategorin Årets eldsjäl och Vänersborg blev vald till Årets kommun. De här utnämningarna är viktiga för att visa på arbetet med att främja livsmedelsproduktionen i Västra Götaland genom att öka efterfrågan.
-
Det är ett efterlängtat besked som nått Västsveriges invånare och kommuner. Järnvägen Göteborg-Borås, som sattes på paus i vintras är återigen aktuell för utbyggnad, det meddelade regeringen och infrastrukturminister Andreas Carlson igår.
-
Sammanlagt tävlade 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser i årets SM i Mathantverk som i år hölls 17-18 oktober på Åhaga i Borås. Många västsvenska företag passade på att delta på hemmaplan och Västra Götaland kammade hem allra flest medaljer i flera olika klasser.
-
Miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) har beslutat om budget för 2024. Västra Götalandsregionen (VGR) fortsätter att satsa kraftfullt på arbetet med grön omställning, även i ett läge med ekonomiskt svåra tider. Fokus är på minskad miljö- och klimatpåverkan, ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv samt nya gröna jobb och kompetensförsörjning. Dessutom görs riktade insatser på biologisk mångfald och folkhögskolor.
-
Den 12 oktober samlades högsta ledningarna från samtliga 49 kommuner och Västra Götalandsregionen. Den röda tråden var vikten av det gemensamma ledarskapet, i såväl offentlig sektor som i samarbete med näringslivet, akademi och civila samhället - inte minst inför stora samhällsutmaningar som ställer krav på vår förmåga att samarbeta.
-
Barnhjärnans utveckling, fysisk aktivitet och sociala medier var stora teman på årets konferens för fullföljda studier som samlade nära 500 deltagare. En konferens vars främsta fokus är ungas förutsättningar att fullfölja sina studier. En av de i särklass viktigaste skyddsfaktorerna mot utmaningar senare i livet. Öppnade gjorde regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).
-
Regionpolitiker från hela Europa har samlats i Arnhem i Holland, för att diskutera åtgärder mot klimatförändringar och hur vi gemensamt kan stärka arbetet mot ett mer cirkulärt samhälle.
-
Idag togs de första spadtagen i Torslanda för Volvo Cars och Northvolts gemensamma batterifabrik. Ett femtiotal personer från myndigheter och näringsliv samlades för denna viktiga satsning för elektrifiering.
-
Karin Gertzén och Jenny Sjöstedt är projektledare för Framtid Västra Götaland. Vi passar på att ställa några frågor inför konferensen som går av stapeln den 30 november