Ann Hallenberg får Västra Götalandsregionens kulturpris 2018

Västra Götalandsregionens kulturpris 2018 går till barocksångerskan och mezzosopranen Ann Hallenberg bosatt i Älgarås, Töreboda kommun. Kulturpriset instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma”. Andra kriterier är att pristagaren gärna ska representera både det folkbildande och det virtuosa samt ha en koppling till Västra Götaland.

Motiveringen lyder:

"Med kulsprutekoloratur och brinnande passion för att levandegöra de musikaliska kollegor som sedan sekler lämnat jordelivet, arbetar operasångerskan Ann Hallenberg med att förändra och förbättra det klassiska musiklivet. På ständigt resande fot i Europa, med operans och barock’n’rollens förtecken, hämtar hon mellan gästspelen på internationella operahus andan i Älgarås, Töreboda. Det är nu dags att denna juvel till sångerska hyllas ordentligt även av oss här på hemmaplan – som den barockstjärna hon är."  

– Ann Hallenbergs konstnärliga framgångar är imponerande, hon är en internationell ambassadör för såväl operakonsten som Västra Götaland. Genom att hon valt att bosätta sig utanför de stora städerna visar hon att det går att bo utanför metropolerna och ändå verka mitt i dem, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.  

Ann Hallenberg är operasångerska bördig från Västerås där hon föddes 1967, men sedan ett antal år bosatt på en prästgård i Älgarås, Töreboda kommun, tillsammans med sin familj. Hon är utbildad vid Kungliga Operahögskolan i Stockholm i samma årskull som Peter Mattei och Nina Stemme. Ann Hallenberg kallar sin främsta genre för ”barock’n’roll” och är kanske mer känd i de europeiska operahusen än i de svenska – med 200 resdagar om året och närmare 40 skivinspelningar bakom sig sprider hon barockmusiken till nya lyssnare.

 – Att få det här priset är oerhört smickrande, roligt och oväntat! säger Ann Hallenberg.  

Ann Hallenberg tog emot priset, 150 000 kronor, vid en ceremoni på regionfullmäktige tisdagen den 19 juni.