Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lägesrapport för den nationella dataverkstaden september 2022

Efter en varm och välförtjänt semester, har vi nu börjat få upp farten igen i dataverkstaden. I denna lägesrapport ger vi en kortfattat redovisning av vad vi genomfört hittills och vad som planeras att genomföras inom den närmaste tiden.

Regional samverkan

Under våren har vi lagt en hel del tid på att försöka stödja Sveriges regioner i deras ambitioner att bygga upp förmågan hos regionala och kommunala verksamheter i respektive län. Idag finns denna typ av regional samverkan etablerad i Blekinge, Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Men fler är på gång!

Inom ÖMS-samarbetet (Östra Mellansverige) har fem regioner (Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland) fattat beslut om att etablera en storregional samverkan inom öppna och delade data. Denna samverkan har precis startat upp och vi ser fram emot att jobba tillsammans framigenom.

Som sagt, fler regioner är på gång och vi hoppas att vi inom kort kan få fler regioner och kommuner att börja arbeta aktivt med öppna och delade, eftersom det är en grundläggande förutsättning för att mer data ska publiceras av regioner och kommuner i Sverige.

Utredning om särskilt viktiga datamängder

Under våren har vi även genomfört vår utredning om särskilt viktiga datamängder. Genom intervjuer och workshops med sakkunniga och olika projekt, har vi försökt kartlägga vilka datamängder som efterfrågas från regionala och kommunala datamängder. Totalt har drygt 80 datamängder identifierats. Givetvis är detta inte en komplett lista över data som regionala och kommunala verksamheter skulle kunna publicera eller vad som efterfrågas av alla datakonsumenter – men det är en början!

Som nästa steg kommer vi att skicka ut en enkät till alla regioner och kommuner i Sverige, där vi ber dem om hjälp med att prioritera vilka datamängder som dataverkstaden ska fokusera på den närmaste tiden. Enkäten skickas ut inom kort. Vi räknar med att ha ett resultat att presentera i mitten/slutet på oktober.

Projektsamarbete för data i klimatarbetet

Parallellt med dessa aktiviteter arbetar vi vidare med de projekt som vi har etablerat ett samarbete med under våren. Dataverkstaden har bland annat ett samarbete etablerat med Viable Cities där vi kommer att titta närmare på vilka data som är intressanta att standardisera, publicera och använda som en del av kommunernas klimatarbete. Arbetshypotesen är att fokusera på data inom energi- och transportsektorn som ett första steg.

Öppna geodata för samhällsbyggnad

Tillsammans med Lantmäteriet kommer vi att arbeta med öppna geodata. Vi ser detta som ett naturligt steg att medverka i Lantmäteriets nationella uppdrag om att etablera en nationell digital samhällsbyggnadsprocess. Planen är bland annat att genomföra pilotverksamhet under hösten för öppna stompunkter.

Delade data i besöksnäringen

Besöksnäringen är också ett område som vi har fokus på i Dataverkstaden. Det pågår mycket inom besöksnäringen i Sverige och det finns ett stort intresse från regioner och kommuner att börja dela och använda data mera, för att på olika sätt stärka besöksnäringen i sina respektive län och kommuner.

Vilka datamängder är du intresserad av?

Avslutningsvis, vi tar gärna emot förslag på datamängder som ni vill att vi ska titta närmare på.

Skicka in era förslag via vårt formulär här. 

Fredrik Eriksson

Projektledare för nationell dataverkstad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer